Ηλεκτροκίνηση: Τι σηματοδοτεί η κινέζικη "συμμαχία" από τις Geely και Baidu


Συμμαχία γιγάντων μεταξύ δύο κολοσσών της Κίνας, του ομίλου της Geely και της Baidu με στόχο την εξέλιξη νέων τεχνολογιών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  • 12/1/2021

Την Geely την γνωρίζουμε κυρίως ως την ιδιοκτήτρια της Volvo, της Polestar και της Lotus. Η επωνυμία της είναι γνωστή και για πολλούς άλλους λόγους, ενώ μπήκε για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη με την εξαγορά της Smart κατά το ήμισυ και ως πλέον μεγαλομέτοχος της Daimler με ποσοστό κοντά στο 9,7%. H Baidu με έδρα το Πεκίνο είναι η Google της Κίνας και όπως γίνεται αντιληπτό μιλάμε για ένα κολοσσό στο χώρο της τεχνολογίας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι δύο όμιλοι συμφώνησαν στην περαιτέρω συνεργασία τους (υπάρχει ήδη από το 2018 για τα αυτόνομα αυτοκίνητα και την τεχνητή νοημοσύνη) για την ανάπτυξη/ εξέλιξη λογισμικών και συστημάτων και γενικότερα τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν στη νέα πλατφόρμα SEA (Sustainable Experience Architecture) της Geely. Κάτι που σημαίνει πως τα συστήματα διαχείρισης των ηλεκτρονικών, τα συστήματα υποβοήθησης, αυτό των πολυμέσων, μέχρι και της πλοήγησης, θα εξελιχθούν από την Baidu.

Υπενθυμίζεται πως στην πλατφόρμα SEA θα βασιστούν τα ηλεκτρικά μοντέλα της Geely για την Κίνα, καθώς και τα αντίστοιχα της Volvo, όπως και της Lynk&Co. Επίσης, εδώ και μήνες η Volvo έχει ανακοινώσει πως με εφαλτήριο το XC40 Recharge όλα τα μοντέλα της συμπεριλαμβανομένων της Polestar θα βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Google Android και θα υποστηρίζουν εφαρμογές ευρείας χρήσης, όπως το Google Maps.

Προφανώς, η επέκταση της συνεργασίας της Geely με την Baidu να αφορά αυτοκίνητα που δεν θα λανσαριστούν στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά εκτός αυτής και πιθανότατα με το σήμα μιας νέας μπράντας.