Ημιαγωγοί: Η Ε.Ε. βάζει τέλος στην «εξάρτηση» απ' την Ασία με χρηματοδότηση 43 δις ευρώ


Μετά την Αμερική και η Ευρώπη καταστρώνει το δικό της σχέδιο για την παραγωγή ημιαγωγών, με βασικό στόχο τη σταδιακή «απεξάρτηση» από την αγορά της Ασίας και την ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών.

  • 10/2/2022

H Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα σχέδιο με την ονομασία "Chips Act" που στοχεύει στη σταδιακή απεξάρτησή της από τις αγορές της Ασίας για την προμήθεια ηγμιαγωγών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη διάθεσή ενός ποσού ύψους 43 δις ευρώ από τα οποίο θα ενισχυθεί η παραγωγή microchips και θα διασφαλιστεί η ομαλή προμήθεια όλων των εμπλεκόμενων βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού τομέα κατασκευής ημιαγωγών μέσω του οποίου θα παράγονται προϊόντα εξελιγμένης τεχνολογίας και θα μπορούν να ανταγωνιστούν αγορές άλλων ηπείρων. Την παρούσα φάση η παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη με το... ζόρι φτάνει το 10% της παγκόσμιας αγοράς και κατά συνέπεια οι βιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένους προμηθευτές η πλειοψηφία των οποίων έχουν έδρα την Ασία.

Ο αρχικός στόχος είναι το παραπάνω ποσοστό να διπλασιαστεί μέχρι και το 2030. Σημειώνεται πως το 2020 κατασκευάστηκαν συνολικά 1 τρις ημιαγωγοί που σημαίνει πως σε κάθε άνθρωπο που πατάει πάνω στον πλανήτη αντιστοιχούν 130 microchips. Την ίδια στιγμή η έλλειψη που εμφανίστηκε τη συγκεκριμένη χρονιά οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών, στην προβληματική προμήθεια των βιομηχανιών αλλά και στη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 1/3 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τρεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια. Ο πρώτος αφορά έναν μηχανισμό που θα συντονίζει την προμήθεια των ημιαγωγών στις βιομηχανίες και θα υπολογίζει τη ζήτηση καθώς τα διαθέσιμα αποθέματα. Ο δεύτερος, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με 11 δις ευρώ, θα αφορά την έρευνα και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ενώ ο τρίτος θα περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός πλαισίου μέσα από το οποίο θα προσελκύονται νέες επενδύσεις που θα διασφαλίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Τέλος υπενθυμίζεται πως ένα αντίστοιχο σχέδιο παρουσίασε και ο Πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, με το ύψος της χρηματοδότησης να φτάνει τα 52 δις δολάρια.