Ιράν: Εντοπίστηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο - Τι σημαίνει για τις τιμές των EV


Ο «λευκός χρυσός» μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας για την οικονομία του Ιράν, η οποία δοκιμάζεται από τις κυρώσεις της Δύσης για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία. 

  • 13/3/2023

Μία αναπάντεχα καλή είδηση για το Ιράν, την οικονομία του αλλά και το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου της χώρας, Mohammad Hadi Ahmadi, στα ορεινά της δυτικής επαρχίας Hamedan εντοπίστηκε τεράστιο κοίτασμα λιθίου το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μπορεί να δώσει 8,5 εκατ. τόνους από το σπάνιο μέταλλο.

Αν και εφόσον οι ισχυρισμοί του Ιράν αληθεύουν μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο, μετά από αυτό της Χιλής το οποίο περιέχει 9,2 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει κάνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την πορεία εξηλεκτρισμού των οχημάτων αφού το λίθιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρησιμοποιείται στα συστήματα μπαταριών. Μάλιστα η μεγάλη ζήτηση των τελευταίων ετών έχει εκτοξεύσει την τιμή του στα ύψη και για αυτό χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «λευκός χρυσός».

Το λίθιο είναι ένα αλκαλικό μέταλλο, η παγκόσμια αγορά του οποίου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μόνο μεταξύ 2008 και 2018, η ετήσια ποσότητα στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής του αυξήθηκε από τους 25.400 στους 85.000 τόνους. Ένας σημαντικός παράγοντας της αυξημένης ζήτησης είναι η χρήση του στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, το λίθιο δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο μαζικά στη ζωή μας, αφού χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις μπαταρίες των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, καθώς και στη βιομηχανία γυαλιού και κεραμικών.

Το κοίτασμα του Ιράν μπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται, ενώ το νόμισμά της στα τέλη Φεβρουαρίου έφτασε στο χαμηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου.

Η Τεχεράνη έχει υποστεί τις συνέπειες των κυρώσεων που έχει εφαρμόσει η Δύση λόγω των σχέσεων που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι προμηθεύει τα ρωσικά στρατεύματα με οπλισμό που χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Ιράν έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σημειώνεται πως το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ωστόσο, η αδυναμία του να εξάγει σε μεγάλη κλίμακα τα αποθέματα, λόγω των κυρώσεων, δεν έχει βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Την ίδια στιγμή ξένοι αναλυτές σημειώνουν πως η προσθήκη του κοιτάσματος λιθίου στα παγκόσμια αποθέματα μπορεί να φέρει μεγάλη μείωση στις τιμές του μετάλλου και να δώσει μια σημαντική ώθηση στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ρίχνοντας περαιτέρω τις υψηλές τιμές του. Όλα βέβαια θα κριθούν από την ικανότητα της χώρας να εξάγει αυτές τις ποσότητες.

Σε πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs οι αναλυτές διαβλέπουν τους επόμενους 9-12 μήνες μια σταδιακή μείωση των τιμών του λιθίου ενώ την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και άλλα μέταλλα, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της αύξησης στην ετήσια προσφορά των μετάλλων κατά 34% για τα επόμενα δύο χρόνια, με την Αυστραλία και την Κίνα να μοιράζουν την «τράπουλα» αφού κατέχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα των συγκεκριμενών μετάλλων στον πλανήτη.