Jaguar Land Rover: Πολυτελή εσωτερικά από ανακυκλωμένα πλαστικά


Τα εσωτερικά των νέων μοντέλων των δύο αυτών εταιριών θα κατασκευάζονται από Econyl, ένα nylon που παράγεται από την ανακύκλωση θαλάσσιων και άλλων αποβλήτων.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 29/9/2020

Τη δέσμευσή της στην αειφορία και στην προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύει για μία ακόμη φορά η Jaguar Land Rover. Τα μελλοντικά μοντέλα που θα παράγουν οι δύο εταιρίες θα χρησιμοποιούν μοκέτες και επενδύσεις από Econyl, ένα είδος nylon από ανακυκλωμένα βιομηχανικά πλαστικά. Υλικά που απορρίπτουν οι βιομηχανίες, καθώς και θαλάσσια δίχτυα που ρυπαίνουν τους ωκεανούς.

Η παραγωγή του Econyl θα γίνεται από την Aquafil, μία από τις κορυφαίες εταιρίες κατασκευής συνθετικών ινών. Σε μία μόλις χρονιά, η εταιρία κατόρθωσε να ανακυκλώσει 40.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, κάτι πολλαπλά επωφελές για το περιβάλλον. Δεν είναι μόνο η αξιοποίηση αποβλήτων που μολύνουν τον πλανήτη μας, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει το γεγονός ότι ένα νέο αντικείμενο, κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά μόλις 10%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο υλικό, από πρωτογενείς ύλες.

Για κάθε 10.000 τόνους Econyl, η φίρμα υπολογίζει ότι εξοικονομεί 70.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές CO2 κατά 65.100 τόνους. Μέσω μίας διαδικασίας αποπολυμεροποίησης, τα πλαστικά απορρίμματα επεξεργάζονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εκ νέου, σε καινούριες μορφές. Όσο για το τελικό, ανακυκλωμένο προϊόν, δεν υστερεί σε τίποτα ποιοτικά από ένα αντίστοιχο, με βάση το πετρέλαιο.

Η κίνηση αυτή από τις Jaguar και Land Rover αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς το στόχο του Destination Zero, του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον κύκλο των εργασιών τους. Όπως αναφέρει και ο Adrian Iles, Senior Engineer of Interior Systems του ομίλου, «Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί μας έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν την επόμενη γενιά βιώσιμων υλικών που θα χρησιμοποιούνται σε μελλοντικά μοντέλα των Jaguar και Land Rover. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία νέων, αειφόρων υλικών, χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες, πιο καινοτόμες τεχνικές και υφάσματα. Η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση υλικών και η μείωση των εκπομπών άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής μας, Destination Zero. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα υλικών είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους θα το επιτύχουμε και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχεδιαστικής μας προσφοράς στους πελάτες μας».