Και οι αμερικανικές αρχές εναντίον του Carlos Ghosn


Μια νέα εξέλιξη υπάρχει στην πολύκροτη υπόθεση που εμπλέκεται μέχρι και η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/9/2019

Η SEC (αμερικανική αγορά κεφαλαιαγοράς) μηνύει τον Carlos Ghosn για την συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα απόκρυψης από το δημόσιο ύψους άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η υπόθεση είναι ανεξάρτητη από εκείνη της Ιαπωνίας.

Από το 2009 έως το οικονομικό έτος 2018, ο Ghosn, με σημαντική βοήθεια από τους υφισταμένους του, συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα για να αποκρύψει 94 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση από επενδυτές, σύμφωνα με αγωγή που υποβλήθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Μεγάλη συμμετοχή στο κύκλωμα Ghosn είχε και ο διευθυντής Greg Kelly, ο οποίος συμφώνησε σε πρόστιμο 100.000 δολαρίων και πενταετή επαγγελματικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η Nissan και ο πρώην CEO της Carlos Ghosn συμφώνησαν να καταβάλουν συνολικά 16 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν τους ισχυρισμούς των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια της αποζημίωσης που έπρεπε να λάβει ο Ghosn. Στη Nissan επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Ghosn θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο 65χρονος Ghosn συνελήφθη στην Ιαπωνία το 2018 και απολύθηκε από την Nissan με την κατηγορία οικονομικής κακοδιαχείρισης. Ο ίδιος βέβαια αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η υπόθεση του στην Ιαπωνία συνεχίζεται ακόμη, όπου και κρατείται.

Οι δικηγόροι για τον Ghosn, ηλικίας 65 ετών και ο Kelly, 63 ετών, δήλωσαν ότι η απόφαση να διευθετηθεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα πρέπει να έχει σχέση με ξεχωριστές ιαπωνικές υποθέσεις εναντίον των πελατών τους.

Η Renault έχει επιδιώξει ανεπιτυχώς μια πλήρη συγχώνευση με τον μεγαλύτερο της συνεργάτη, τη Nissan. Η τελευταία σχεδιάζει να περικόψει το ένα δέκατο του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της και τις γραμμές παραγωγής της.