Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές οι οδηγοί θα υποχρεωθούν να φέρουν αλυσίδες στα οχήματά τους


Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ αναμένεται να κινητοποιήσει την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία, ζητώντας από τους οδηγούς να φέρουν υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους. 

  • 20/1/2023

Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥενημερώνει τους πολίτες για την ραγδαία αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δελτίο εκτεταμένο χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες, θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα έως και την ερχόμενη Δευτέρα καθώς τρεις διαδοχικές διαταραχές θα μας επηρεάσουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Θα επηρεαστούν κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και κατά περιόδους θα έχουμε μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με κατά τόπους χαλαζοπτώσεις.

Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο και έτσι τις επόμενες ώρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις αναμένεται με σχετική ανακοίνωση να ζητήσουν από τους οδηγούς να φέρουν στο όχημά τους υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες.

Θυμίζουμε ότι με υπουργική απόφαση οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες (ή οποιοδήποτε άλλο αντιολισθητικό μέσο) ΜΟΝΟ όταν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Στην περίπτωση που οδηγός πέσει στη «δαγκάνα» της Τροχαίας και δεν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 40€.

Από την μεριά της η Πολιτική Προστασία στην ανακοίνωση που έβγαλε δεν έκανε λόγο για υποχρεωτικότητα όσον αφορά τις αντιολισθητικές αλυσίδες, ωστόσο προέτρεψε τους οδηγούς που θα κινηθούν με το αυτοκίνητο στις περιοχές που προβλέπεται χιονόπτωση να τις έχουν μαζί τους και να φροντίσουν επίσης να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο με καύσιμο. 

Από εκεί και πέρα η ΕΜΥ ενημέρωσε ότι την Παρασκευή (20-01-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και εκ νέου από το βράδυ στα Δυτικά .

Από τις προμεσημβρινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η Θράκη, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ στο Αιγαίο μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Από το Σάββατο (21-01-2023) έως και τη Δευτέρα (23-01-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες τους Σαββάτου έως το βράδυ και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής θα επηρεαστούν η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα) κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Τέλος, πριν από λίγες ώρες η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού στο οποίο δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με το αρχικό. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.