Καμία γιορτή για τη Lancia…


Υπό άλλες συνθήκες, εφέτος θα εορτάζονταν τα 50 χρόνια από τότε που η FIAT αγόρασε τη Lancia. Υπό άλλες συνθήκες, βεβαίως.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 19/10/2019

Προφανώς, δεν της έπρεπε μια τέτοια αντιμετώπιση και ένα τέτοιο τέλος. Η Lancia, ιδρύθηκε το 1906 από τον Vincenzo Lancia (μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του Claudio Fogolin) και έμεινε στην ιστορία για τα μοντέλα της τα οποία ήταν απαράμιλλης ομορφιάς, ενώ διακρίνονταν και στους αγώνες αυτοκινήτου, διαχρονικά. Ο Lancia είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μηχανολογία και εκπληκτικές ικανότητες τόσο ως μηχανικός όσο και ως οδηγός εξέλιξης. Εργαζόταν στη FIAT αλλά όταν σύστησε την εταιρεία που έφερε το όνομά του έδειξε πόσο καινοτόμος ήταν.

Από πολλούς ιστορικούς της Αυτοκίνησης θεωρείται αυτός που άλλαξε την αντίληψη των Ιταλών (αρχικά) και παγκοσμίως (στη συνέχεια) για το αυτοκίνητο και τι αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει. Μπορεί ο Henry Ford να ήταν αυτός που άλλαξε για πάντα τον τρόπο μαζικής παραγωγής ενός οχήματος, όμως ο Lancia ήταν αυτός που δημιούργησε για πάντα την πεποίθηση ότι ένα αυτοκίνητο παραγωγής δεν πρέπει να είναι απλώς ένα μεταφορικό μέσο.

Αυτό συνέβη το 1907, όταν παρουσίασε την Lancia Alpha. Ήταν ένα αυτοκίνητο προηγμένο για την εποχή του το οποίο είχε ισχυρό κινητήρα (12 HP) και ήταν πιο ελαφρύ χάρη στη χρήση χωροδικτυώματος στο εμπρός μέρος και την εκεί ανάρτηση. Με αυτό ξεκίνησε και η παράδοση του Vincenzo Lancia να ονομάζει τα δημιουργήματά του χρησιμοποιώντας γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο.

Με το πέρασμα των δεκαετιών δεν έλλειψαν τα οικονομικά προβλήματα ώσπου το 1969 η FIAT εξαγόρασε τη Lancia. Εφέτος, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε, όμως η Lancia δεν υπάρχει στον αυτοκινητικό χάρτη. Ίσως από πείσμα της Ιστορίας (και των ίδιων των Ιταλών) διατηρείται μόνο στην αγορά της χώρας από όπου ξεκίνησε. Τον Ιανουάριο του 2014, ο αείμνηστος Sergio Marchionne, ο πάλαι ποτέ Διευθύνων Σύμβουλος της FIAT Chrysler Automobiles, ανακοίνωσε ότι η Lancia δεν θα έχει μέλλον…

Εφέτος, θα εορτάζονταν τα 50 χρόνια από την απόκτησή της από της FIAT…