Καθυστερεί η αυτόνομη οδήγηση σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Apple


O Steve Wozniak, o συνιδρυτής της Apple, ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αυτόνομης οδήγησης. Όμως, πλέον, έχει αλλάξει γνώμη, όπως δήλωσε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/10/2019

Ο Steve Wozniak, μαζί με τον αείμνηστο Steve Jobs, ίδρυσαν την Apple το 1976 η οποία έμελλε να γίνει μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, αλλά και κάτι περισσότερο για τους θιασώτες των προϊόντων της. Στο παρελθόν, ο Wozniak είχε εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή του στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης και μάλιστα γι’ αυτή του λεγόμενου «επιπέδου 5», δηλαδή να μην χρειάζεται να επεμβαίνει ποτέ ο οδηγός. Κατά καιρούς, υπήρξαν φήμες, οι οποίες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι η Apple είχε αρχίσει να εξελίσσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα τέτοιο όχημα το οποίο θα δημιουργούσε η ίδια.

Όμως, πρόσφατα, ο κ. Wozniak δήλωσε ότι εγκατέλειψε την άποψή του και την επιθυμία του για την ύπαρξη τεχνολογίας πλήρους αυτόνομης οδήγησης τα αυτοκίνητα, καθώς θεωρεί ότι αυτή δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί τα προσεχή χρόνια. Όπως είπε: «Πραγματικά, άλλαξα την ιδέα μου για την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5. Δεν ξέρω εάν θα καταφέρει να εφαρμοστεί όσο θα ζω. Τα αυτοκίνητα με τέτοιο σύστημα θα ταξιδεύουν καλύτερα σε ένα τμήμα του δρόμου το οποίο θα είναι κατασκευασμένο γι’ αυτό, θα είναι σωστά απεικονισμένο σε χάρτη, θα είναι καθαρό από οποιαδήποτε απορρίμματα και θα είμαστε σίγουροι ότι τίποτε απρόσμενο δεν θα συμβεί ή ότι δεν θα γίνονται έργα συντήρησης».

Ο κ. Wozniak τόνισε, επίσης, ότι έχει καλλιεργηθεί εσφαλμένα στο κοινό εντύπωση πως ένα σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης θα μπορεί να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάναμε είναι να παραπλανήσουμε τον κόσμο ότι ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να λέει “να μια κατάσταση που δεν έχω ξανασυναντήσει (στο δρόμο) αλλά ξέρω τι συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσω”. Ένας άνθρωπος μπορεί να το πράξει αυτό», επισήμανε. Πάντως, ο κ. Wozniak δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένος όταν ο ίδιος και η γυναίκα του μεταφέρθηκαν με ένα αυτοκίνητο της Lyft που διαθέτει τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης. «Έχουν κάνει καλή δουλειά, αισθανθήκαμε ασφαλείς και άνετα», κατέληξε.