Καύσιμα: Μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου – Γιατί δεν περνάει στην αντλία (video)


Το Brent έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι όμως το ζητούμενο είναι η πτώση της τιμής να περάσει και στον καταναλωτή.  

  • 7/12/2022

Η κατρακύλα του πετρελαίου Brent στις διεθνείς αγορές δεν λέει να σταματήσει, με την πτώση τα τελευταία 24ωρα να φτάνει συνολικά κοντά στα 10 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τα σχετικά υψηλά επίπεδα του ευρώ δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δούμε μείωση τιμών και στην αντλία μέσα στις επόμενες ημέρες.  

Αργά το απόγευμα της Τρίτης η τιμή των συμβολαίων για παράδοση πετρελαίου Brent τον Φεβρουάριο ξεπέρασε το 4%, φτάνοντας τα 79 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση των τιμών.

Από εκεί και πέρα το σημαντικό και αυτό που αφορά τους καταναλωτές είναι τι γίνεται στην αντλία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open η Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά ενώ μέσα από προκαταρκτική έρευνα έχει διαπιστωθεί πως οι μειώσεις των τιμών περνούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον καταναλωτή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν περνάνε καθόλου!

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του κ. Στέφανου Σίσκου αναφέρει πως από τις 5/6 έως και τις 10/7 η τιμή του Brent μειώθηκε έως και 22 δολάρια το βαρέλι ενώ την ίδια περίοδο η τιμής της αμόλυβδης, όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά αυξήθηκε οριακά.

Αντίθετα από τις 26/9 έως και τις 7/10 όταν το Brent αυξήθηκε κατά 14 δολάρια, η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 0,05 ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πρατηριούχων Αττικής, κ. Νίκο Παπαγωργίου, για να διορθωθούν αυτές οι... αρρυθμίες θα πρέπει «να βρεθεί η σχέση των εισαγωγών του πετρελαίου με τη διύλιση και την πώληση της εταιρείας εμπορίας. Να ξέρουμε ποιες είναι οι τιμές-καπέλο που μπαίνουν στα καύσιμα πριν φτάσουν στον τελικό καταναλωτή».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ακριβότερες χώρες στις τιμές των καυσίμων προ φόρων στην Ευρώπη ενώ μέσα από έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμηλητήριο Αθηνηών προκύπτει ότι το 66,4% των οδηγών στην Ελλάδα έχει μειώσει δραστικά τις μετακινήσεις του επειδή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις τιμές στα πρατήρια.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Open στο παρακάτω video…