Κι όμως, υπάρχουν οχήματα που γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες!


Η δίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας ευνοεί μια συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών οχημάτων.

  • 21/12/2022

H δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το πρωί της Δευτέρας (19/12) για δίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2023, επικυρώθηκε και τυπικά.

«Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη απόφαση, από τη μία δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να διατηρήσουν κανονικά στην κυκλοφορία το όχημά τους να πληρώσουν αργότερα τα τέλη, αλλά από την άλλη προσφέρει επιπλέον χρόνο «δωρεάν» κυκλοφορίας για όσους σκόπευαν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους!

Όσοι θα έθεταν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του έτους, έχουν, πλέον, το δικαίωμα να το κάνουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Άρα, στο διάστημα αυτό, μπορούν να το χρησιμοποιούν κανονικά, χωρίς να πληρώσουν τα τέλη του νέου έτους, αρκεί να έχουν εξοφλήσει τα φετινά και, ασφαλώς, να το έχουν ασφαλισμένο.

Στη λήξη του διμήνου, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες μέσω διαδικτύου, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν την εφορία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνδεθούν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαλέξουν την επιλογή «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» όπου καταχωρούν ή επιλέγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούν τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης δηλώνουν υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Ακολούθως, υποβάλουν την αίτηση και εφόσον είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες, το σύστημα δίνει αριθμό αίτησης και ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Ωστόσο, όχημα που εντοπιστεί να κυκλοφορεί, ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία, τότε αφενός αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και αφετέρου ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να καταβάλλει κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για τη μη καταβολή τους. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.