«Κλειδί» η αγορά της Κίνας στην ανάπτυξη της Mercedes


Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 1 στα 2 μοντέλα των Γερμανών που πωλήθηκαν το 3ο τρίμηνο του 2022, κυκλοφορούν στους δρόμους της ασιατικής χώρας.  

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 13/10/2022

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήττεται εδώ και πολλούς μήνες με τα συνεχόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, οι οικονομικές προοπτικές, συνολικά, δείχνουν αρνητικές, την ώρα που αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την ακρίβεια στην ενέργεια.

Ωστόσο, η Mercedes δεν δείχνει να επηρεάζεται. Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 21% το τρίτο τρίμηνο το 2022 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Πουλήθηκαν 520.100 οχήματα, σε σχέση με τα 434.800 οχήματα του Q3 του 2021.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι σχεδόν μία στις δύο Mercedes κατέληξαν στην Κίνα (ποσοστό που αγγίζει το 40%), η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος με 206.800 πωλήσεις. Το ίδιο διάστημα, στην Ευρώπη διατέθηκαν 152.700 οχήματα, ενώ στη Βόρεια Αμερική 83.200. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των V-Class, T-Class και πλήρως ηλεκτρικών EQV.

Οι πωλήσεις στην Κίνα εκτοξεύτηκαν κατά 37% αυτό το τρίμηνο από τις 150.600 μονάδες που πωλήθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Παρόλα αυτά, οι κινεζικές πωλήσεις μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά 5% από τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, στις 562.600 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραδόσεις πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων υπερδιπλασιάστηκαν. Εφτασαν τις 30.000, σημειώνοντας αύξηση 115% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Σε ένα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον - που κυρίως ορίζεται από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών - συνεχίζουμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για τη Mercedes-Benz με αποτέλεσμα να έχουμε το ισχυρότερο τρίμηνο πωλήσεων φέτος», τόνισε η Britta Seeger, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG και υπεύθυνη για το τμήμα μάρκετινγκ και πωλήσεων αυτοκινήτων της Mercedes-Benz.

Και πρόσθεσε: «Με την EQS SUV και την EQE SUV, που γιορτάζει την πρεμιέρα της στο Παρίσι στις 16 Οκτωβρίου, οι πελάτες μας μπορούν να επιλέξουν ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα σε κάθε κατηγορία μοντέλων της Mercedes-Benz. Προσφέρουμε μια επιλογή από οκτώ πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα Mercedes-Benz, περισσότερα από οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές μας».

Το… αντίπαλο δέος της Mercedes στη Γερμανία, η BMW, ανέφερε πριν από λίγες μέρες τριμηνιαίες πωλήσεις οι οποίες ήταν σχεδόν σταθερές σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, λίγο κάτω από τις 588.000.