Κλοπές αυτοκινήτων: Ένα gadget των 100€ αρκεί ώστε το όχημά σου να κάνει «φτερά»


Η ιστορία του Justin Addison από το Μόντρεαλ επιβεβαιώνει ότι οι εποχές που οι κλέφτες εφοδιάζονταν με κατσαβίδι και σφυρί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

  • 25/5/2022

Μια τρομακτική εμπειρία έζησε τις προηγούμενες ημέρες ο Justin Addison, κάτοικος του Μόντρεαλ και κάτοχος ενός Audiτην οποία θέλησε να μοιραστεί με άλλους κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων ώστε να τους ενημερώσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα οχήματά τους.

O Justin Addison κρατώντας το έξυπνο κλειδί του αυτοκινήτου του
O Justin Addison κρατώντας το έξυπνο κλειδί του αυτοκινήτου του

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα πρωινό έξω από το σπίτι του Justin Addison περιφερόταν ένας άγνωστος άνδρας που φορούσε καπέλο και κρατούσε στα χέρια μία συσκευή που έμοιαζε με walkie-talkie.

Οι κάμερες από το κλειστό κύκλωμα παρακολουθήσης έπιασαν τις «περίεργες» κινήσεις του ανδρός και ο Addison σε μια προσπάθεια να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει πόσταρε τo video στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας βομβαρδισμός μηνυμάτων που τον ενημέρωναν ότι συγκεκριμένος τύπος έχει βάλει στο μάτι το αυτοκίνητό του!

Με τη συσκευή που κρατούσε στα χέρια προσπαθούσε να «πιάσει» τον κώδικα από το έξυπνο κλειδί (smart key) του αυτοκινήτου που βρισκόταν εντός του σπιτιού, να τον αντιγράψει σε ένα κενό κλειδί και σε δεύτερο χρόνο να κλέψει το Audi και να διαφύγει σαν… κύριος!

Τη συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Freddy Marcantonio ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του προγράμματος Info-Crime Montreal και συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές του Καναδά, συλλέγοντας πληροφορίες για να διευκολύνεται ο εντοπισμός ληστών.

Την ίδια στιγμή ο Marcantonio σημείωσε πως το πιο ανησυχητικό είναι πως η συγκεκριμένη συσκευή που μπορεί και "κλωνοποιεί" τον κώδικά ενός έξυπνου κλειδιού μπορεί να αγοραστεί από τον καθένα διαδικτυακά και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή. «Στο Κεμπέκ οι ληστές αυτοκινήτων είναι επαγγελματίες. Οι εποχές που χρησιμοποιούσαν σφυρί και κατσαβίδι για να κλέψουν ένα όχημα έχουν περάσει. Κάποτε χρειαζόταν ένας αισθητήρας για να παραβιαστεί ένα έξυπνο κλειδί και κόστιζε χιλιάδες δολάρια. Πλέον ο καθένας μπορεί να βρει τη συγκεκριμένη συσκευή στον internet ακόμα και για 80 δολάρια».

Ρεπορτάζ που έγιναν από διάφορα μέσα του Κεμπέκ εντόπισαν τη συσκευή που κρατούσε ο επίδοξος ληστής και βρήκαν ότι η τιμή της στο διαδίκτυο ήταν 140 δολάρια, που με βάση την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχούν σε 102 ευρώ! 

Από την πλευρά του ο κάτοχος του Audi αναγκάστηκε να πάει στην αντιπροσωπεία για να επαναπρογραμματίσει το κλειδί, με τη διαδικασία να του κοστίζει 100 δολάρια.

Συμπερασματικά είναι σημαντικό οι κάτοχοι οχημάτων με έξυπνα κλειδιά να χρησιμοποιούν αντικλεπτικά μπαστούνια που εφαρμόζουν στο τιμόνι, συστήματα εντοπισμού του οχήματος και να αποθηκεύουν τα κλειδιά τους σε ειδικά κουτιά που δεν επιτρέπουν σε ξένες συσκευές να τα "εντοπίσουν" και να αντιγράψουν τον κώδικα.

Πηγή: journaldequebec.com