Κόντρα σε όλα ο Herbert Diess πρόεδρος της Volkswagen


Ο πρόεδρος της VW, Herbert Diess, ανησυχεί για τις εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών, ιδιαίτερα από πλευράς Ασιατών κατασκευαστών, αλλά και για το προβάδισμα των αμερικανικών εταιρειών στην ψηφιοποίηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/8/2018

Ο πρόεδρος της Volkswagen, Herbert Diess, έρχεται σε γενική αντιπαράθεση με τον κλάδο του αυτοκινήτου και καταθέτει τις ενστάσεις του ενάντια ακόμα και στην ίδια την εταιρεία που υπηρετεί. Υποστηρίζει ότι θα έπρεπε ήδη να είναι πιο εξελιγμένη η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, σημείωσε πως «αν υποθέσουμε ότι το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025 θα βρίσκεται στο 10%, τότε ο τζίρος στις μπαταρίες θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ.»

Με βάση αυτή τη θέση, για τον Diess δεν είναι πολύ αργά να γίνει η μετάβαση προς την κατασκευή μπαταριών. Επίσης, ο Γερμανός παράγοντας σκέφτεται πολύ τον όγκο των χρημάτων που επενδύονται για την έρευνα, την εξέλιξη και την κατασκευή μπαταριών. Σχετικά δήλωσε: «Αν ένας κατασκευαστής, όπως η VW, παρήγαγε μπαταρίες περιορισμένου όγκου, μία εταιρεία π.χ. σαν την Daimler δε θα τις αγόραζε. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα η κατασκευή τους να γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες.»

Εκτός από τη νέα τεχνολογία κινητήρων, ο πρόεδρος της VW θεωρεί πολύ σημαντική και την ψηφιοποίηση, έχοντας ήδη φανταστεί ένα «πλήρως καλωδιωμένο» αυτοκίνητο. «Πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν σκοπεύουμε να... επιβιώσουμε», δήλωσε ο Diess, εννοώντας σαφώς τον έντονο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ (με τις Google και Apple) και από την Κίνα (με τις Tencent και Alibaba).

Προκειμένου να καλυφθεί αυτή η υστέρηση, η VW σχεδιάζει «ένα εξαιρετικά γρήγορο σχέδιο ανάπτυξης ικανοτήτων». Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω των συνεργασιών με άλλες εταιρείες ή από αναζήτηση πελατών από εταιρείες παροχής υπηρεσιών software. Ο Diess δήλωσε σχετικά: «Πρέπει κι εμείς να βρισκόμαστε στις επάλξεις σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Μία εταιρεία, όπως η VW, δεν επιτρέπεται να εμφανίζει σε αυτόν τον τομέα αδυναμίες.»