Κορωνοϊός: Εργοστάσιο της Mercedes-Benz ετοιμάζεται να κλείσει λόγω ελλείψεων


Τα αποτελέσματα της κρίσης του Κορωνοϊού απέχουν πολύ από το να κορυφωθούν. Σιγά σιγά θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την αλυσιδωτή αντίδραση των πραγμάτων.

  • μιχαλης κατωποδης
  • 20/3/2020

Το πιο χαρακτηριστικό, πιθανά, παράδειγμα μας έρχεται από τα «μαθήματα» της Αγγλίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βρετανοί προσπάθησαν πραγματικά να υποτάξουν με βομβαρδισμούς την τεράστια Γερμανική Βιομηχανία. Θα μπορούσαν όμως, πιο έξυπνα, στα πρώτα στάδια του πολέμου, να βομβαρδίσουν το ένα και μοναδικό εργοστάσιο που παρήγαγε ρουλεμάν! Εάν το έκαναν, όλες οι γραμμές αεροσκαφών, αρμάτων μάχης κ.λπ. θα έσβηναν…

Τί σημαίνει αυτό; Ότι συνήθως βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, τη γραμμή παραγωγής και τους εργαζομένους της, στην προκειμένη περίπτωση. Το να λάβουμε όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αυτών, δεν αρκεί ώστε να συνεχιστεί να παράγεται έργο. Αναλογιστείτε μόνο πόσα διαφορετικά μέρη, από βίδες, ηλεκτρονικά, ελάσματα και τόσα άλλα, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει η συναρμολόγηση. Όλα αυτά παράγονται σε αντίστοιχα εργοστάσια, με εργαζομένους που διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους, λόγω της πανδημίας.

Έτσι και εδώ. Η γραμμή παραγωγής που διατηρεί η Mercedes-Benz στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι υπάρχει σοβαρό θέμα έλλειψης ανταλλακτικών από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξετάζονται σενάρια παύσης των εργασιών. «Μέρος της βάσης εφοδιασμού μας λαμβάνει μέρη από τις δραστηριότητες της Daimler στη Γερμανία και από όλη την Ευρώπη», αναφέρει ο Michael Goebel, διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου. «Δεν είναι σαφές ακόμα το πώς ακριβώς θα επηρεαστεί η αλυσίδα εφοδιασμού μας, αλλά προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολο να πάρουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε στο εγγύς μέλλον». Το εργοστάσιο αυτό κατασκευάζει για την αγορά των ΗΠΑ τα μεγάλα SUV της Mercedes-Benz, GLE  και GLS. Κινητήρες και συστήματα μετάδοσης κίνησης, ωστόσο, εισάγονται από την Ευρώπη.