Κρίσιμη ψηφοφορία για να γίνει το Βερολίνο μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα


Το δημοτικό συμβούλιο του Βερολίνου θα ψηφίσει για το αν θα μετατραπεί σε μία πόλη στην οποία θα απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου. 

  • 18/1/2022

Η όλη ιδέα ξεκίνησε το 2019, από τρεις φίλους που έπιναν την μπίρα τους σε ένα μπαρ του Βερολίνου.

«Πώς θα μειώσουμε τον αριθμό των αυτοκινήτων στην πόλη μας,» διερωτήθηκαν, και γρήγορα σύστησαν το Volksentscheid Belrin Autofrei, ή αλλιώς το Δημοψήφισμα των Πολιτών για ένα Βερολίνο Χωρίς Αυτοκίνητα.

Τον περασμένο Απρίλιο συνέλεξαν υπογραφές από 50.000 πολίτες, και πλέον το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη του δημοτικού συμβουλίου του Βερολίνου.

Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου, και εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, θα κάνει το Βερολίνο τη μεγαλύτερη αστική περιοχή στον κόσμο χωρίς αυτοκίνητα.

Θα υπάρχουν, πάντως, κι εξαιρέσεις, για ασθενοφόρα, οχήματα άμεσης δράσης, πυροσβεστικά οχήματα, απορριματοφόρα, ταξί, οχήματα delivery, κ.ά. 

Έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα του περιφερειακού συμβουλίου του Βερολίνου το 2014, έδειξε πως το 58% της κίνησης στην πόλη αφορούσε αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι το 1/3 των μετακινήσεων στην πόλη γίνονται με αυτά.