Ξαφνιάζει η ρετρό εκδοχή του VW Golf GTI


Τη σκέψη ότι το νέο VW Golf GTI θα μπορούσε να υιοθετήσει ορισμένα από τα ρετρό σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της πρώτης γενιάς του αποτυπώνει στο «χαρτί» ο γνωστός για τις ιδιαίτερες εμπνεύσεις του Nikita Chuiko.

  • 12/3/2020

To νέο VW Golf εξακολουθεί να πυροδοτεί συζητήσεις οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με τον σχεδιασμό του και λιγότερο με τις τεχνικές ή εξοπλιστικές προδιαγραφές του.

Ορμώμενος από το debate ανάμεσα στους υποστηρικτές των συντηρητικών σχεδιαστικών γραμμών του νέου VW Golf και εκείνους που περίμεναν από τους Γερμανούς να διαφοροποιήσουν την εικόνα την όγδοη γενιά του μικρομεσαίου hatchback από τις αμέσως προηγούμενες, ο Ρώσος σχεδιαστής Nikita Chuiko αποφάσισε να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του μετασχηματίζοντας την κορυφαία, για την ώρα, έκδοση του αυτοκινήτου. Εκείνη που φέρει τα διακριτικά GTI και διαθέτει μια ισχυρή παράδοση που την καθιστά το σημείο αναφοράς για την κατηγορία των hot hatches.

O Nikita Chuiko θέλησε να συνδυάσει τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του νέου VW Golf με εκείνα τα στοιχεία που μπορεί κανείς να συναντήσει στην πρώτη γενιά του αυτοκινήτου. Τους κυκλικούς προβολείς του μπροστινού τμήματος, την αποκλειστικά τρίθυρη διαμόρφωση του αμαξώματος όπως άλλωστε και την πιο… κλασική σχεδιαστική προσέγγιση της τρίτης πόρτας.

Η ιδέα δημιουργίας ενός VW Golf που θα αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό πρόγονό του δεν είναι καινούργια μιας και στο παρελθόν κυκλοφορούσε η φήμη που ήθελε τη γερμανική φίρμα να δημιουργεί μια «Light» και σημαντικά πιο προσιτή έκδοση του αυτοκινήτου η οποία θα παρέπεμπε σε επίπεδο διαστάσεων και όχι μόνο στο Golf πρώτης γενιάς.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συνέβη και είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στο μέλλον, με την έλευση της ηλεκτροκίνησης και την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο περιβάλλον να αλλάζει τις προτεραιότητες όχι μόνο της VW αλλά και εκείνων των κατασκευαστών που να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.