Ξαφνικό, προσωρινό «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Toyota στην Τσεχία


Μεγάλο πλήγμα για τους Ιάπωνες, οι οποίοι κλείνουν, μέχρι νεωτέρας, τη μονάδα παραγωγής των Yaris και Aygo X.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 25/1/2023

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν πλήξει εδώ και πολλούς μήνες τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, επηρεάζοντας την κατασκευή νέων οχημάτων και οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις τις παραδόσεις όσων έχουν ήδη παραγγελθεί.

Η αρχή έγινε με τους ημιαγωγούς και συνεχίστηκε με μια σειρά από άλλα εξαρτήματα και υλικά, φτάνοντας ακόμα και στα κρύσταλλα για τα φωτιστικά σώματα και τα παράθυρα. Αν και το τελευταίο διάστημα ορισμένα brand ανέφεραν ότι η κατάσταση δείχνει σημάδια σταδιακής βελτίωσης, με αργούς ρυθμούς, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει για την Toyota.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου που διατηρεί στην Τσεχία, στο τέλος του μήνα. «Λόγω έλλειψης εξαρτημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε προσωρινά την παραγωγή από τις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου, Tomas Paroubek.

Η Toyota αύξησε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Kolin, το οποίο βρίσκεται περίπου 60 km ανατολικά της Πράγας, κατά 34,9% το 2022, κατασκευάζοντας 202.255 αντίγραφα. Εκεί παράγεται το Aygo X αλλά και το Yaris.

Επιπλέον, έχει επενδύσει περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ στην επέκταση του εργοστασίου για παραγωγή στην πλατφόρμα Toyota New Global Architecture B-platform, από το 2021 όταν και ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία του εργοστασίου. Προηγουμένως, ήταν συνιδιοκτήτρια με τον όμιλο PSA, με τη μορφή κοινοπραξίας.

Η τσεχική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανακάμπτει και παρέχει τη δική της υποστήριξη στην οικονομία της χώρας που πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Σύνδεσμος της Τσεχικής Αυτοκινητοβιομηχανίας ανέφερε ότι η παραγωγή αυξήθηκε το 2022 συνολικά κατά 10,2% στα 1,218 εκατ. οχήματα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την επίδοση παίζει, όπως είναι αναμενόμενο, η Skoda, ενώ και η Hyundai έχει εργοστάσιο στη χώρα.