Lamborghini Huracan Sterrato: Μια... υπερυψωμένη «Ιταλίδα» 610 PS έτοιμη να πέσει στις λάσπες (photos-video)


Η νέα, τετρακίνητη, Huracan Sterrato, με V10 κινητήρα 610 PS και αυξημένη απόσταση από το έδαφος, προσφέρει την οδηγική απόλαυση ενός supersport car αλλά και ενός αυτοκινήτου… rally!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 30/11/2022

Η αναμονή έλαβε τέλος. Η νέα Lamborghini Huracán Sterrato παρουσιάστηκε επίσημα από την ιταλική φίρμα στο πλαίσιο της Art Basel, στο Miami. Και δεν είναι απλά άλλο ένα sportscar που προστίθεται στη λίστα με τα υπόλοιπα.

Η Sterrato είναι ένα sportscar σχεδιασμένο να οδηγείται και εκτός δρόμου. Οι αρετές της δεν ξεδιπλώνονται μόνο στην άσφαλτο, αλλά μπορούν να αναδειχθούν και στο χώμα, ακόμα και σε off-road καταστάσεις. Σύμφωνα με την Lamborghini, προσφέρει βελτιστοποιημένη δυναμική οδήγησης για τέλειο έλεγχο από τον αυτοκινητόδρομο έως τους χωματόδρομους.

Για να είναι εφικτό αυτό, η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 44 mm σε σχέση με την Huracan EVO, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, όπως και το αυξημένο πλάτος του εμπρός (κατά 30 mm) και πίσω (κατά 34 mm) μετατροχίου.

Επιπλέον, εκτός από την προστασία του αμαξώματος, η αλουμινένια μπροστινή προστασία κάτω από το αμάξωμα, τα ενισχυμένα μαρσπιέ, ο πίσω διαχύτης και οι στιβαροί θόλοι των τροχών τονίζουν τη «μυώδη» εμφάνιση. Η κλασική εισαγωγή αέρα που βρίσκεται στο πίσω καπό όχι μόνο ενισχύει το σπορ πνεύμα του μοντέλου, αλλά βοηθά επίσης στη διοχέτευση προς τον κινητήρα καθαρού αέρα όταν οδηγείται σε δρόμους γεμάτους σκόνη και χώμα.

Σε σύγκριση με τη Huracán EVO, η Sterrato διαθέτη ενημερωμένη έκδοση του συστήματος LDVI (Lamborghini Integrated Vehicle Dynamics), με συγκεκριμένες βαθμονομήσεις STRADA και SPORT και φέρνει τη λειτουργία RALLY για συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης στη σειρά Huracán για πρώτη φορά.

Η μηχανολογική «καρδιά» του αποτελείται από έναν V10 κινητήρα 5,2 L, με μέγιστη ισχύ 610 PS και 565 Nm ροπής, σε συνδυασμό με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση, με πίσω μηχανικό κλείδωμα διαφορικού. Σχεδιασμένη για να προσφέρει βέλτιστη απόδοση σε μη ασφαλτοστρωμένες και αμμώδεις επιφάνειες, η Sterrato επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 3,4 sec. και φτάνει σε τελική ταχύτητα τα 260 km/h.

Τα φρένα έχουν αλουμινένιες σταθερές δαγκάνες μονομπλόκ με έξι έμβολα (μπροστά) και τέσσερα έμβολα (πίσω) και αεριζόμενους δίσκους άνθρακα-κεραμικού με διάμετρο 380 mm και πάχος 38 mm μπροστά και 356 mm διάμετρο και 32 πάχος mm στο πίσω μέρος.

Οι ζάντες είναι 19 ιντσών, ενώ το μόνο σετ ελαστικών του μοντέλου είναι ειδικά κατασκευασμένο από την Bridgestone. Τα Dueler AT002, παρέχουν μέγιστη ευελιξία και προσαρμοστικότητα για οποιαδήποτε κατάσταση και επιφάνεια, διαστάσεων 235/40 R19 εμπρός και 285/40 R19 πίσω. Ενσωματώνουν τεχνολογία run-flat, η οποία, σε περίπτωση τρυπήματος, εγγυάται οδήγηση τουλάχιστον 80 km με ταχύτητες 80 km/h με 0 πίεση.

Οι εσωτερικοί χώροι, που χαρακτηρίζονται από την αποκλειστική ταπετσαρία Alcantara Verde Sterrato, αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία «αισθάνομαι σαν πιλότος» που η Lamborghini υιοθετεί για τη σειρά Huracán. Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός τοποθετείται στο κέντρο της καμπίνας, για την απόλυτη οδηγική εμπειρία και τον απόλυτο έλεγχο όλων των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου.

To Human Machine Interface (HMI) διαθέτει νέα γραφικά και ειδικές λειτουργίες οδήγησης. Για πρώτη φορά, τα όργανα διαθέτουν ψηφιακό κλισιόμετρο με ένδειξη pitch and roll, πυξίδα, δείκτη γεωγραφικών συντεταγμένων και ένδειξη γωνίας τιμονιού. Μεταξύ των ενσωματωμένων υπηρεσιών, το Lamborghini Connect περιλαμβάνει ενσωμάτωση με το Amazon Alexa για προσαρμογή των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου όπως ο κλιματισμός και ο φωτισμός, καθώς και έλεγχο της πλοήγησης, των τηλεφωνικών κλήσεων και του συστήματος ψυχαγωγίας με μια απλή φωνητική εντολή.

Επιπλέον, διαθέτει ένα συνδεδεμένο σύστημα τηλεμετρίας που επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί την απόδοση και να αναλύει τα δεδομένα μέσω της εφαρμογής UNICA.

«Με τη φιλοσοφία παντός εδάφους υψηλής ταχύτητας της Sterrato, συνδυάσαμε μοναδικά την οδηγική εμπειρία ενός αληθινού supersport αυτοκινήτου και τη διασκέδαση της οδήγησης ενός αυτοκινήτου ράλι», επεσήμανε ο Rouven Mohr, Chief Technical Officer της Lamborghini. «Πιστοί στις αξίες μας ως τολμηρή και αντισυμβατική μάρκα με όραμα, με τη Sterrato ανοίγουμε νέους δρόμους σε οδηγικές αισθήσεις», ανέφερε ο Stephan Winkelmann, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamborghini.

Η Lamborghini Huracan Sterrato θα κυκλοφορήσει σε μόλις 1.499 αντίγραφα και η παραγωγή της θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023.