Lamborghini: Νέος ατμοσφαιρικός V12, με 3 ηλεκτροκινητήρες και 1.015 PS, ετοιμάζεται να γράψει ιστορία (video-photos)


Οι Ιταλοί έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για τη PHEV μονάδα που θα κινεί τον διάδοχο της Aventador. Ολοκαίνουριος V12 με 3 ηλεκτροκινητήρες και 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/3/2023

Ο διάδοχος της Lamborghini Aventador είναι ένα supercar που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως επειδή θα είναι το πρώτο plug-in hybrid υπεραυτοκίνητο στην ιστορία της ιταλικής φίρμας.

Διάφορα πρωτότυπα έχουν «συλληφθεί» αρκετές φορές από τους φωτογράφους σε κατασκοπευτικές λήψεις, αλλά και σε video. Διάφορα στοιχεία είχαν διαρρεύσει, ωστόσο για πρώτη φορά, επίσημα η Lamborghini έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες που αφορούν το κινητήριο σύνολο.

Οι Ιταλοί δεν γνωστοποίησαν την κανονική ονομασία του μοντέλου, αλλά χρησιμοποιούν το κωδικό όνομα LB744. Το χαρακτηρίζουν ως HPEV. Όχι, δεν πρόκειται για αναγραμματισμό του γνωστού PHEV, αλλά για τα αρχικά των λέξεων High Performance Electrified Vehicle. Με άλλα λόγια, εξηλεκτρισμένο όχημα υψηλών επιδόσεων, το οποίο διαθέτει πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας το θερμικό V12 κινητήρα με 3 ηλεκτροκινητήρες.

Καταρχήν, ο ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας 6,5 L, που κινεί τον πίσω άξονα, είναι ολοκαίνουριος. Δεν αποτελεί απλά μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του τρέχοντος. Φέρει το κωδικό όνομα L545 και έχει περιστραφεί κατά 180 μοίρες σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ζυγίζει 218 kg, όντας ελαφρύτερος κατά 17 kg από αυτόν της Aventador και έχει δυνατότητα περιστροφής σε υψηλότερες στροφές, με το κόκκινο του στροφόμετρου να βρίσκεται στις 9.500 rpm. Έτσι η απόδοση των 825 PS έρχεται στις 9.250 rpm, ενώ η ροπή των 725 Nm στις 6.750.

Οι δύο εκ των τριών ηλεκτροκινητήρων είναι τοποθετημένοι στον εμπρός άξονα. Έκαστος αποδίδει 350 Nm ροπής και αμφότεροι συμβάλλουν στην επαναφόρτιση της μπαταρίας μέσω της αναγεννητικής πέδησης. Ο τρίτος ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στον πίσω άξονα και έχει τριπλή αποστολή: Εκκινεί τον V12, φορτίζει την μπαταρία αν αυτό χρειαστεί και προσφέρει επιπλέον ροπή στη διαδικασία της μέγιστης επιτάχυνσης.

Η συνδυαστική ισχύς του υβριδικού κινητήριου συστήματος είναι 1.015 PS, ενώ η μπαταρία είναι μικρή, ελαφριά και έχει ενεργειακή χωρητικότητα 3,8 kWh. Η φόρτισή της πραγματοποιείται εύκολα σε οικιακή πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος και χρειάζεται μόλις 30 λεπτά σε ισχύ 7 kW. Επιπλέον, μπορεί να φορτιστεί, εκτός από την αναγεννητική πέδηση, απευθείας και από τον V12 σε μόλις 6 λεπτά.

Το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DCT) είναι άλλο ένα πεδίο καινοτομίας της Lamborghini. Για πρώτη φορά είναι εγκάρσια τοποθετημένο, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη κατανομή βάρους, αλλά και πιο compact διάταξη. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώθηκε χώρος στο τούνελ της μετάδοσης για να τοποθετηθεί εκεί η μπαταρία, αλλά εξασφαλίστηκαν και περισσότεροι χώροι στο τμήμα της καμπίνας πίσω από τα εμπρός καθίσματα.

Η νέα, τετρακίνητη, υβριδική Lamborghini έχει τη δυνατότητα πλήρους ηλεκτρικής λειτουργίας, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να παραμένει τετρακίνητη, με τον πίσω ηλεκτροκινητήρα να φροντίζει για την κίνηση και του πίσω άξονα.

Ακόμα και στην plug-in λειτουργία της, η Lamborghini με το κωδικό όνομα LB744 μειώνει κατά 30% τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με την Aventador Ultimae.

Η πρώτη φορά που ένας ηλεκτροκινητήρας συνδυάστηκε με έναν 12κύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης σε μια Lamborghini ήταν το 2019 με τη Sián, η οποία χρησιμοποίησε έναν ηλεκτρικό μοτέρ 34 PS για να υποστηρίξει την προηγούμενη γενιά του V12. Ωστόσο δεν ήταν ένα PHEV μοντέλο με μπαταρία λιθίου, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύονταν σε έναν υπερπυκνωτή.

Το ντεμπούτο του νέου supercar της ιταλικής φίρμας θα πραγματοποιηθεί «σύντομα, μέσα στο έτος που η Lamborghini γιορτάζει τα 60ά της γενέθλια», όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.