Lamborghini Urus Performante: Πιο ελαφριά και με 666 “δαιμονισμένους” ίππους (photos-video)


Σε μία κατηγορία όπου μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, η Lamborghini αποφάσισε να κάνει ένα δυναμικό update στο πιο εμπορικό της μοντέλο, την Urus, ανεβάζοντας ψηλότερα τον πήχη.  

  • 20/8/2022

H Lamborghini αποφάσισε να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στην κατηγορία των Super SUV παρουσιάζοντας μια πιο επιθετική έκδοση της Urus που συνοδεύεται από την ονομασία Performante. Κατά την επίσημη αποκάλυψη στο Pebble Beach κατέστη σαφές πως στόχος των Ιταλών μέσα από την βελτιωμένη πρόταση είναι να ανεβάσουν επίπεδο το δημοφιλές μοντέλομειώνοντας σημαντικά το βάρος, προσθέτοντας νέα αεροδυναμικά στοιχεία και αναβαθμίζοντας τη δύναμή του.

Όλα τα παραπάνω έγιναν απολύτως ξεκάθαρα όταν η Performante κλήθηκε πριν από λίγες ημέρες να πατήσει τέρμα το γκάζι στην ανάβαση του Pikes Peak όπου και σημείωσε χρόνο 10:32.064, σπάζοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, το προηγούμενο ρεκόρ που είχε πετύχει αυτοκίνητο της ίδιας κατηγορίας (10:49.902).

O V8 κινητήρας των 4,0 λίτρων που βρίσκεται κάτω από το καπό έχει δεχθεί μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να αυξήσει τη δύναμή του κατά 16 PS και να φτάσει συνολικά τους 666 PS, με τη ροπή να παραμένει στα ίδια επίπεδα με τη βασική έκδοση (850 Nm). Παράλληλα, οι μηχανικοί της Lamborghini έβαλαν σε... δίαιτα την Performante και κατάφεραν να αφαιρέσουν 47 kg χρησιμοποιώντας carbon σε πολλά σημεία του αμαξώματος.

Νέο είναι και το σύστημα εξάτμισης από τιτάνιο που φέρει την υπογραφή της Akrapovic ενώ... δουλίτσα έχει γίνει και στο διαφορικό ώστε να κατανέμεται πιο αποτελεσματικά η ροπή. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να είναι κατά 0,3 sec. πιο γρήγορο στην επιτάχυνση των 0-100 km/h, ενώ τη τελική ταχύτητα ορίζεται τα 306 km/h.

Η Urus Performante έχει έρθει πιο κοντά στο έδαφος κατά 20 mm χάρη στη νέα ρύθμιση που έχει δεχθεί στο σύστημα των αναρτήσεων ενώ το πάτημά της στην άσφαλτο γίνεται μέσω ενός σετ από ζάντες των 22 ή 23 ιντσών. Άξιο αναφοράς είναι ότι στα drive modes έχει προστεθεί η επιλογή RALLY με την οποία απογειώνεται η fun-to-drive αίσθηση στα λασπωμένα μονοπάτια.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση, ωστόσο, έχει γίνει στον τομέα της αεροδυναμικής μέσω της οποία αναβαθμίζεται αισθητά η -ήδη εντυπωσιακή εικόνα- του μοντέλου. Στο μπροστά μέρος συναντάμε ένα ανασχεδιασμένο καπό με μεγάλες εισαγωγές αέρα στο οποίο ο πελάτης μπορεί να επιλέξει είτε το χρώμα του αμαξώματος είτε κάποιο άλλο από την παλέτα της Lamborghini.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουμε και στο πίσω μέρος όπου έχει τοποθετηθεί ένας νέος, πιο αποδοτικός διαχύτης καθώς και ανανεωμένη αεροτομή που έχει “κλέψει” στοιχεία από την Aventador SVJ, με τον κατασκευαστή να ανακοινώνει πως αυξάνει την κάθετη δύναμη κατά 38%. Συνολικά οι σχεδιαστικές παρεμβάσεις της Urus Performante έχουν ανεβάσει την κάθετη δύναμη κατά 8% σε σχέση με τη βασική έκδοση.

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι λίγο πολύ η ίδια, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές όπως οι εξαγωνικές ραφές στα καθίσματα, τα νέα γραφικά στο σύστημα πολυμέσων αλλά και οι μαύρες επενδύσεις Alcantara. Οι παραδόσεις της Lamborghini Urus Performante θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους ενώ τη τιμή της για την Ευρώπη ορίζεται στις 218.487€.