Lancia: Νέα εποχή με ανανεωμένο σήμα και ξεκάθαρο σχεδιαστικό όραμα (photos-video)


Η ιταλική φίρμα επανασχεδιάζεται σε όλα τα επίπεδα και ετοιμάζεται για την παρουσίαση 3 νέων EV, από το 2024 έως το 2028.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 28/11/2022

Η αναγέννηση της Lancia είναι γεγονός. Επισημοποιήθηκε με την εκδήλωση «Lancia Design Day», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (28/11) και σηματοδότησε την επανεκκίνηση της ιταλικής εταιρείας, την είσοδό της στην ηλεκτρική εποχή.

Νέο λογότυπο, νέα γραμματοσειρά, νέα σχεδιαστική φιλοσοφία και νέο εντυπωσιακό πρωτότυπο, ένα «τρισδιάστατο σχεδιαστικό μανιφέστο για τα επόμενα 100 χρόνια». Το Lancia Pu&Ra Zero θα εμπνεύσει τα τρία νέα μοντέλα της μάρκας, τα οποία θα παρουσιαστούν την περίοδο 2024 - 2028, αρχής γενομένης από το νέο Ypsilon, στις αρχές του 2024. Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Μάιο, θα ακολουθήσει η νέα ναυαρχίδα - ένα μεγαλύτερο crossover το 2026 - και η νέα Delta το 2028.

«Η νέας εποχή της Lancia ξεκινά σήμερα, με το νέο λογότυπο και ένα ξεκάθαρο σχεδιαστικό όραμα. Εν αναμονή του νέου Ypsilon, του πρώτου μοντέλου της νέας Lancia, παρουσιάζουμε το Lancia Pu&Ra Zero, ένα τρισδιάστατο μανιφέστο που θα εμπνεύσει τα μοντέλα που θα λανσάρουμε την περίοδο 2024-2028. Είναι ένα έργο τέχνης, όπου το παρελθόν και το μέλλον βρίσκονται σε συνεχή επαφή, όπως και η κομψότητα σε ισορροπία με το καινοτόμο πνεύμα. Σήμερα, ξεκινά η αναγέννηση που θα εκπλήξει όλους τους φίλους της Lancia. Η Lancia θα είναι και πάλι μια ελκυστική, αξιοσέβαστη και αξιόπιστη μάρκα στην Ευρωπαϊκή αγορά των premium αυτοκινήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO του brand, Luca Napolitano.

Νέο λογότυπο στην εξηλεκτρισμένη εποχή

Μέσα σε 116 χρόνια ιστορίας, υπήρξαν συνολικά επτά λογότυπα της Lancia, όλα με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία και κομψότητα. Τώρα ήρθε η στιγμή για ένα νέο λογότυπο, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο της μάρκας στη νέα εποχή της κινητικότητας. Εμπνευσμένο από το λογότυπο του 1957, το οποίο παρουσιάστηκε με τη Lancia Flaminia, το νέο λογότυπο έχει κλασική αισθητική, απλές γραμμές και πολυτελή χαρακτήρα. Κατασκευασμένο από αλουμίνιο εκφράζει του νέους γραφιστικούς κώδικες της μάρκας και αποτελεί το αποτέλεσμα προηγμένων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως την ωρολογοποιεία.

Το νέο λογότυπο είναι «Προοδευτικά Κλασσικό» αξιοποιώντας ιστορικά χαρακτηριστικά, όπως η σημαία και το δόρυ, με έναν απόλυτα μοντέρνο τρόπο. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν σύμβολα της αριστοκρατικής καταγωγής της Lancia και της κληρονομιάς της που συνδυάζονται με τις σύγχρονες εκφράσεις της ισορροπίας και της πολυτέλειας. Νέα είναι και η γραμματοσειρά, η οποία έχει έναν καθαρό και διαχρονικό τόνο, συμβολίζοντας το μέλλον της μάρκας. Για τη δημιουργία του νέου λογοτύπου η σχεδιαστική ομάδα της Lancia μελέτησε και τις επτά παλαιότερες εκδόσεις, ξεκινώντας από το μινιμαλιστικό του 1907, όπου το όνομα «Lancia» αναγράφεται με χρυσά γράμματα.

Το 1911 ο Κόντε Carlo Biscaretti di Ruffia δημιούργησε το λογότυπο, στοιχεία του οποίου δίνουν το παρόν μέχρι και σήμερα, όπως το τετράκτινο τιμόνι, η τετράγωνη σημαία και το δόρυ. Στη συνέχεια το 1929 με την τριγωνική ασπίδα που πλαισιώνει τον κύκλο του τιμονιού, ακολουθήθηκε μια πιο αφαιρετική προσέγγιση, ενώ το 1957 και στη συνέχεια το 1974 διαμορφώθηκε η σύγχρονη μορφή του σήματος που έφτασε εξελισσόμενη στο μέχρι πρότινος λογότυπο της μάρκας που παρουσιάστηκε το 2007.

Lancia Pu&Ra Design, η νέα σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας

Γεννημένο από τη σύνθεση των λέξεων «Pure» («Καθαρή») και «Radical» («Καινοτόμα»), το Lancia Pu&Ra Design είναι το όνομα της νέας και βιώσιμης σχεδιαστικής γλώσσας της Lancia, η οποία θα εμπνεύσει τα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας. Είναι το αποτέλεσμα του παρελθόντος της μάρκας και τυπικών παραδειγμάτων του ιταλικού στιλ.

Οι απαλές και καθαρές γραμμές των Aurelia και Flaminia θα είναι εμφανείς στα μελλοντικά μοντέλα της Lancia, μαζί με μοντέρνες εκφράσεις της καινοτομίας και της απλότητας, οι οποίες αντλούν έμπνευση από τη μόδα και την αρχιτεκτονική, αλλά και την ιστορία της μάρκας στους αγώνες, όπως αυτή εκφράστηκε από μοντέλα όπως η Stratos και η Delta.

Με το Lancia Pu&Ra Design, οι όγκοι των νέων οχημάτων δημιουργούνται με αλλεπάλληλα επίπεδα και εμβόλιμα σχήματα. Όσο για το εσωτερικό, το Lancia Pu&Ra Design δημιουργεί μια σύνδεση με το design των ιταλικών επίπλων, με απόλυτη προσοχή στην λεπτομέρεια, τα υλικά και την καινοτομία.

Με απλές γεωμετρικές φόρμες και προοπτική, καλωσορίζει τους επιβάτες με μια «ζεστή» και εκλεπτυσμένη αίσθηση. Όλα τα παραπάνω ενισχύονται με τη χρωματική προσέγγιση «color blocking» και την επιλογή ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών που προσδιορίζουν το μελλοντικό πνεύμα της μάρκας.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση οδήγησε τη Lancia στην απόφαση να συνεργαστεί με την Cassina, μια από τις πλέον διάσημες ιταλικές εταιρείες στο χώρο της σχεδίασης επίπλου και εσωτερικών χώρων με ιστορία άνω των 100 χρόνων. Η Cassina θα μεταφέρει την εμπειρία της στο χώρο του αυτοκινήτου παράλληλα με τις αξίες της Lancia, συνδυάζοντας δύο διαφορετικές πτυχές του made in Italy, με μέγιστη εστίαση στη βιωσιμότητα και την άνεση.

Lancia Pu&Ra Zero: το τρισδιάστατο μανιφέστο

Το Lancia Pu&Ra Zero αποτελεί ένα τρισδιάστατο μανιφέστο που εκφράζει την ουσία του σχεδιαστικού οράματος της Lancia, το οποίο θα χαρακτηρίζει το νέο Ypsilon, τη νέα ναυαρχίδα της μάρκας, αλλά και τη νέα Delta.

Συνδυάζοντας τη σχεδίαση, την τέχνη, την καινοτομία και την γλυπτική, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της «Προοδευτικά Κλασσικής» προσέγγισης. Το Lancia Pu&Ra Zero αποτελεί τη σύνθεση αντίθετων στοιχείων: της ομορφιάς και της τεχνολογίας, της χάρης και του δυναμισμού. Με αρμονικό τρόπο συνθέτει τα αρχέτυπα σχήματα από την παράδοση της Lancia μέσα από ένα συνεχή διάλογο μεταξύ των δύο διαφορετικών, αλλά αλληλοσυμπληρούμενων χαρακτήρων της, μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Το εμπρός μέρος του Lancia Pu&Ra Zero εφαρμόζει μια νέα προσέγγιση στην ιστορική μάσκα «calice» («Δισκοπότηρο») της Lancia, η οποία τώρα περνά στο μέλλον με τρεις αχτίδες φωτός να καθορίζουν το σχήμα της. Η νέα μορφή του «calice» θα βρίσκεται σε όλα τα νέα μοντέλα, καθιστώντας τα άμεσα αναγνωρίσιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Πάνω από το «calice» βρίσκεται η επίσης νέα γραμματοσειρά της Lancia. Αυτή η διπλή υπογραφή του ονόματος και του «calice» ορίζει τη γραφιστική ταυτότητα της αναγέννησης της Lancia στη νέα εποχή της εξηλεκτρισμένης κινητικότητας.

Το Lancia Pu&Ra Zero αποτελείται από απαλές, χυτές γραμμές που θυμίζουν τη σχεδίαση των Aurelia B20 και Flaminia, με την κυκλική οροφή να γεμίζει με φως το εσωτερικό.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα. Θυμίζουν τη Stratos και θα χρησιμοποιηθούν στο νέο Ypsilon, με τα γράμματα της Lancia να βρίσκονται μεταξύ τους. Τέλος στην πλαϊνή όψη ξεχωρίζει το νέο λογότυπο, ενώ το απαλό χρώμα Micalized Blue του Lancia Pu&Ra Zero κάτω από το φως παίζει με την ιταλική κομψότητα.

Το πλάνο της επόμενης μέρας

Το δεκαετές στρατηγικό πλάνο αναγέννησης της Lancia περιλαμβάνει τρία νέα μοντέλα, τα οποία θα παρουσιάζονται ανά δύο χρόνια με αρχή το 2024, ώστε να καλυφθεί το 50% της αγοράς.

Είναι μια δομημένη πορεία, η οποία εξελίσσεται με ταχύτητα ως μέρος του στρατηγικού πλάνου της Stellantis, «Dare Forward 2030». Αυτό είναι ξεκάθαρο και στη διαδικασία εξηλεκτρισμού, όπου το 2028, η μάρκα θα διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Επόμενος πυλώνας είναι η βιωσιμότητα. Το 50% των επιφανειών στην καμπίνα του νέου Ypsilon που είναι προσβάσιμες από τους επιβάτες είναι κατασκευασμένες από οικολογικά υλικά, ενώ το νέο μοντέλο πώλησης της μάρκας θα εστιάζει στο διαδίκτυο.

Τελικός στόχος είναι η Lancia να αποτελεί μια ελκυστική, αξιοσέβαστη και αξιόπιστη μάρκα στην Ευρωπαϊκή αγορά των premium αυτοκινήτων.

Κατά την παρουσίαση της Lancia Design Day αποκαλύφθηκε και το τρέιλερ της ταινίας μικρού μήκους, «Lancia, η Νέα Αναγέννηση». Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρία επεισόδια και θα είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας τον προσεχή Ιανουάριο.