Lancia Phedra και Fiat Ulysse κατακτούν 5 αστέρια


H Lancia Phedra και το Fiat Ulysse, τα δύο πολυμορφικά μοντέλα του ομίλου Fiat κατέκτησαν 5 αστέρια στις δοκιμές ασφαλείας που πραγματοποιεί η EURO NCAP (European New Car Assessment Program).
  • 12/5/2003
&00 H Lancia Phedra και το Fiat Ulysse, τα δύο πολυμορφικά μοντέλα του ομίλου Fiat κατέκτησαν 5 αστέρια στις δοκιμές ασφαλείας που πραγματοποιεί η EURO NCAP (European New Car Assessment Program), γεγονός που τοποθετεί τα δύο μοντέλα αυστηρά στην κορυφή των δεδομένων της αγοράς στην κατηγορία τους όσον αφορά την ασφάλεια.
Ο ανεξάρτητος αυτός φορέας, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη FIA (International Automobile Federation) πραγματοποιεί δοκιμές ασφαλείας σε νέα μοντέλα από το 1997 και τα αποτελέσματα των ευρημάτων του εκφράζονται στον αριθμό των αστέρων (από 1 εώς 5) που απονέμονται.
Στην περίπτωση των Fiat Ulysse και Lancia Phedra, η διαδικασία αυτή επιβραβεύτηκε με τη μέγιστη διάκριση των 5 αστέρων. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό οι σχεδιαστές εξέτασαν όλους τους πιθανούς τύπους ατυχημάτων: μετωπική και πλάγια σύγκρουση, ανατροπή, ανάφλεξη κτλ. Οι διαφορετικές ταχύτητες στις οποίες μπορούν να συμβούν τα ατυχήματα συνυπολογίστηκαν, όπως επίσης και τα εμπόδια και τα προστατευτικά συστήματα για τους κατόχους, των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό.
Η ολική προστασία ξεκινά με όλα εκείνα τα συστήματα που με την παρουσία τους επαυξάνουν την παθητική ασφάλεια και που διατίθενται σε όλες τις εκδόσεις και των δύο μοντέλων: δυο μπροστινούς αερόσακους πολλαπλών σταδίων, δύο πλευρικούς και αερόσακυς τύπου κουρτίνας που προστατεύουν τους επιβάτες και στις τρεις σειρές καθισμάτων. Επίσης, οι αυτόματες ζώνες ασφαλείας τριών σημείων διαθέτουν προεντατήρες και περιοριστές φορτίου, ενώ υπάρχουν και ρυθμιζόμενα προσκέφαλα (που γέρνουν στις πίσω θέσεις). Ηλεκτρικές παιδικές κλειδαριές και σημεία στήριξης Isofix για την ασφαλέστερη δυνατή μεταφορά των παιδιών, έχουν επίσης ενσωματωθεί. Οι πόρτες ξεκλειδώνουν αυτόματα στην περίπτωση ατυχήματος, ενώ υπάρχει και ένα σύστημα διακοπής παροχής καυσίμου.

Fiat Auto Hellas