Lancia Ypsilon: Αλλάζει χρώμα και αναβαθμίζεται πριν την έλευση της νέας γενιάς (photos-video)


Η ανανεωμένη Lancia Ypsilon έρχεται με νέο χρωματισμό στο αμάξωμα, επανασχεδιασμένο εσωτερικό και τεχνολογικές αναβαθμίσεις. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 20/1/2023

Η Lancia βρίσκεται σε περίοδο επαναπροσδιορισμού. Η αναζωογόνηση της εταιρείας απαιτεί την ανανέωση πολλών μοντέλων, όπως για παράδειγμα την Ypsilon, που έρχεται για το 2023 με αναβαθμισμένα και βελτιωμένα συστήματα και νέους χρωματισμούς στο αμάξωμα.

Η Ypsilon είναι διαθέσιμη σε νέο χρώμα, το Dew Green, ενώ στον κατάλογό της εταιρείας έχει διατηρηθεί και το Silver (ασημί), το οποίο συνοδεύεται από μαύρα στοιχεία στη γρίλια, τον προφυλακτήρα και την αεροτομή. 

Στο εσωτερικό, η καμπίνα φέρει λεπτομέρειες σε μπλε χρώμα στο ταμπλό και τα πάνελ των πορτών, και πράσινο στον λεβιέ ταχυτήτων, το τιμόνι και τα πλαίσια εξαερισμού. Τα καθίσματα είναι ντυμένα με νήμα από ανακυκλωμένο πλαστικό που ανασύρθηκε από τη Μεσόγειο, ενώ η οθόνη 7 ιντσών για τον χειρισμό του συστήματος infotainment υποστηρίζει πλέον ασύρματη σύνδεση μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Ένας ασύρματος φορτιστής έχει επίσης τοποθετηθεί στη βάση της κεντρικής κονσόλας. 

Κάτω από το κάλυμμα, κρύβεται ένας ήπια υβριδικός τρικύλινδρος κινητήρας χωρητικότητας 1,0 L, ο οποίος αποδίδει 69 PS, ενώ είναι διαθέσιμη και μία έκδοση που κινείται με υγραέριο.

Φυσικά, η Ypsilon αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα για τις εμπορικές επιδόσεις της εταιρείας, αφού κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων στην Ιταλία για το 2022, με τις μετοχές της να ανεβαίνουν στο 15,3%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της. Η Lancia Ypsilon κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία B, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τις 41.000 το 2022

Όσο για το κόστος, η τιμή της ανανεωμένης Ypsilon στην Ιταλία θα ξεκινά από τα 13.450 ευρώ και μπορεί να πέσει στα 11.450 ευρώ με το οικολογικό μπόνους της κυβέρνησης της Ιταλίας. 

Η Lancia έχει «καταστρώσει» ένα 10ετές πλάνο, το οποίο ξεκινά το 2024, προκειμένου να ετοιμαστεί για το επόμενο βήμα της εταιρείας, το οποίο θα την προωθήσει στο μέλλον. Η επόμενη γενιά της Ypsilon θα είναι σαφώς εξηλεκτρισμένη, ενώ οι Ιταλοί ετοιμάζουν ένα νέο crossover που ίσως να επαναφέρει την ονομασία Aurelia.

Το 2028, η θρυλική Lancia Delta θα κάνει την επιστροφή της, με την αυτοκινητοβιομηχανία να το προωθεί ως ένα «γραμμωμένο και μυώδες αυτοκίνητο με γεωμετρικές γραμμές.» Η παραγωγή των EV θα ξεκινήσει το 2026, με τη Lancia να εξηλεκτρίζεται πλήρως μέχρι το 2028.

Μέσα στα σχέδια της εταιρείας είναι και η «εδαφική» της επέκταση πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας. Έτσι, η Lancia προσέλαβε νέους διευθυντές αγορών για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία