Laser αντί υαλοκαθαριστήρας από την Tesla


H Tesla κατέθεσε πατέντα με την οποία σκοπεύει να χρησιμοποιεί ακτίνα laser για να καθαρίζει το παρμπρίζ, αντί του κλασικού υαλοκαθαριστήρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/12/2019

Όπως έγινε γνωστό, στις 10 Μαΐου η Tesla υπέβαλε αίτηση απόκτησης ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα το οποίο θα καθαρίζει το παρμπρίζ αυτοκινήτου με τη χρήση ακτίνας laser, καταργώντας τον κλασικό υαλοκαθαριστήρα. Η αίτηση προς το Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων έχει τίτλο «Καθαρισμός επισωρευμένων θραυσμάτων σε γυάλινα αντικείμενα αυτοκινήτων και φωτοβολταϊκών συναρμογών με παλμικό laser» και δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο της δημοσίευσης, εφευρέτης της ευρεσιτεχνίας είναι ο κ. Phiroze Dalal, ο οποίος εργάζεται στην Tesla. Το σύστημά του θα δύναται να χρησιμοποιεί τις κάμερες του οχήματος από αυτό για τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης που διαθέτουν τα μοντέλα της εταιρείας για να ανιχνεύει την ύπαρξη σκουπιδιών ή σκόνης τόσο στο παρμπρίζ όσο και στα πλαϊνά κρύσταλλα και το πίσω τζάμι. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο σκονισμένη ή λερωμένη επιφάνεια, το σύστημα θα σκανάρει την περιοχή υπολογίζοντας την έκταση και το πάχος της βρομιάς και θα ενεργοποιεί μια ακτίνα laser κατευθύνοντάς την ακριβώς στο σημείο, η οποία και θα τη διασπά.

Βεβαίως, η απονομή της πατέντας δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί άμεσα στη μοντέλα της Tesla. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τα τζάμια του αυτοκινήτου θα πρέπει να έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία για να μην επηρεάζει η ακτίνα τον ανθρώπινο οργανισμό ή τα υλικά στο εσωτερικό του οχήματος.

ΠΗΓΗ: CAR AND DRIVER USA