Lexus LBX: Προ των πυλών η αποκάλυψη του μικρού SUV των Ιαπώνων (photos)


Η Lexus ανακοίνωσε ότι στις 5 Ιουνίου τραβάει το κάλυμμα από το νέο της SUV, το οποίο αναμένεται να δανειστεί αρκετά στοιχεία από το άκρως επιτυχημένο Toyota Yaris Cross.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LEXUS
  • 22/5/2023

Η Lexus κάνει tease το νέο της μοντέλο πριν την επίσημη αποκάλυψή του στις 5 Ιουνίου, χωρίς να αποκαλύπτει καμία περαιτέρω πληροφορία γι αυτό. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εξέπληξε τους πάντες, δημοσιεύοντας δύο φωτογραφίες ενός οχήματος που μοιάζει αρκετά με το Toyota Yaris Cross. Μην ξεχνάμε ότι η Lexus υπάγεται στην οικογένεια της Toyota ως το τμήμα αυτοκινήτων πολυτελείας της.

Βέβαια, η Lexus έχει ήδη στην γκάμα της ένα μικρό crossover, το UX, όμως η αντιστοιχία του Yaris Cross θα ήθελε ένα ακόμα μικρότερο όχημα. Για τη σύγκριση, το Yaris Cross έχει μήκος 4.200 mm, ενώ το UX αγγίζει σχεδόν τα 4.500 mm. Το LBX, όπως θα ονομάζεται, αναμένεται να είναι ακόμα μικρότερο. Σε μία εποχή που το αγοραστικό κοινό δείχνει την προτίμηση και την αγάπη του για τα μικρά crossover, αυτή είναι σίγουρα μία έξυπνη κίνηση.

Οι φήμες για ένα νέο crossover από τη μεριά των Ιαπώνων ήταν θέμα συζήτησης στον χώρο της αυτοκίνησης από τον Μάϊο του 2020, με την αρχική ονομασία που το συνόδευε να είναι η 'BX'. Μία νέα καταχώρηση trademark όμως, δείχνει ότι η Lexus προτίμησε την ονομασία 'LBX'. Το νέο μοντέλο θα έρθει να «κοντραριστεί» με το Audi Q2, πριν αυτό κάνει την έξοδό του από την γκάμα των Γερμανών.

Αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με το Yaris, ονόματι TNGA-B, και να υιοθετήσει τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το «αδερφάκι» του. Θα μπορούσε να είναι έχει υβριδικό χαρακτήρα, φέροντας έναν τρικύλινδρο βενζινοκίνητο κινητήρα χωρητικότητας 1,5 L, με την κίνηση σε όλους τους τροχούς, συνδυασμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα, αποδίδοντας 114 ίππους. Το αντίστοιχο μοντέλο της Toyota κάνει τα 0-100 km/h σε 11,8 sec, ενώ υπάρχει και μία μη-υβριδική έκδοση με την κίνηση να διοχετεύεται στον μπροστινό άξονα μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων ή ενός CVT, και την ισχύ να αυξάνεται στους 123 ίππους

Καθώς οι φωτογραφίες teaser δημοσιεύτηκαν από την Lexus Europe, δηλαδή το ευρωπαϊκό παράρτημα της εταιρείας, είναι σίγουρο ότι το LBX θα είναι διαθέσιμο και στη Γηραιά Ήπειρο, όπου άλλωστε πωλούνται και τα Yaris και Yaris Cross.