Lexus Takumi: Μία ιστορία για την ανθρώπινη τέχνη (βίντεο)


Λένε πως για να γίνει κάποιος βαθύς γνώστης σε κάποιον τομέα θα πρέπει να σπαταλήσει 10.000 ώρες σε αυτόν. Στη Lexus, από την άλλη, απαιτείται ένα τέταρτο του αιώνα για να γίνει Takumi, master σε μία τέχνη.

  • 17/8/2020

Με ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ, η Lexus επιχειρεί να μας μυήσει στη φιλοσοφία του Takumi, του ανθρώπου που μπορεί να θεωρείται master στην εργασία ή την τέχνη που κατέχει. Για την ίδια, απαιτείται πρακτική ενασχόληση τουλάχιστον 60.000 ωρών. Ένας χρόνος απίστευτος, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού βίου ενός ανθρώπου.

Το ίδιο το ντοκιμαντέρ, δε, ξεκινάει αναφέροντας ότι αυτό το επίπεδο αφοσίωσης σε μία συγκεκριμένη εργασία είναι σχεδόν υπεράνθρωπο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα φτάσουν ποτέ σε τέτοια ύψη. Τι γίνεται όμως με τα μηχανήματα; Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ξεπεράσει τον ανθρώπινο παράγοντα, σχεδόν σε κάθε τομέα. Και από εκεί και πέρα; Το ανθρώπινο είδος θα εκλείψει δημιουργικά ή μήπως αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος του πολιτισμού μας θα επιβιώσει και θα γίνει πιο πολύτιμος από ποτέ;

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι μικρό, ούτε και βλέπεται εύκολα, όπως άλλα ανάλαφρα βίντεο στο YouTube. Περιέχει όμως μέσα του αρκετή από τη φιλοσοφία της φίρμας, καθώς και στοιχεία που σίγουρα μπορούν να ανοίξουν το μυαλό και να αναπτύξουν την αισθητική όσων επιλέξουν να αφιερώσουν σχεδόν μία ώρα από τη ζωή τους.