Lightyear One: Στην παραγωγή το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο του πλανήτη


Τον Οκτώβριο του 2021 θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση του πρώτου ηλιακού αυτοκινήτου στον πλανήτη, το οποίο θα κοστίζει 180.000 ευρώ.

  • 22/4/2021

Το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο του πλανήτη είναι γεγονός. Το ολλανδικής καταγωγής Lightyear One βρίσκει τον δρόμο για τη γραμμή παραγωγής, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όποιον διαθέτει στον τραπεζικό του λογαριασμό σχεδόν 180.000 ευρώ να ταξιδέψει στο μέλλον της αυτοκίνησης.

Η Lighthyear προγραμματίζει την παραγωγή 946 αντίτυπων μέσα στα επόμενα χρόνια, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το προσεχές φθινόπωρο από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.

Το Lightyear One φτάνει σε μήκος τα 5,1 μέτρα προσφέροντας στο εσωτερικό του τον χώρο για να φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες. Εντυπωσιακός είναι ο χώρος αποσκευών καθώς μπορεί να «στριμώξει» αντικείμενα συνολικού όγκου 710 λίτρων.

Τη διαφορά βέβαια κάνουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία καταλαμβάνουν μια έκταση πέντε τετραγωνικών μέτρων και εξασφαλίζουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Φυσικά θα μπορεί κανείς να φορτίσει το αυτοκίνητο και ειδικότερα τους συσσωρευτές ιόντων-λιθίου μεγέθους 66 kWh, διαδικασία που εξασφαλίζει μια αυτονομία 724 χιλιομέτρων.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ανάκτησης ενέργειας από τον ήλιο, για κάθε ώρα έκθεσης του αυτοκινήτου στην ηλιακή ακτινοβολία, το Lightyear One έχει την ικανότητα να εξασφαλίζει μια αυτονομία 12 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια ηλιόλουστη ημέρα, το Lightyear One μπορεί να κινηθεί να καταφύγει στη λύση της εξωτερικής φόρτισης.

Προφανώς η τιμή του αυτοκινήτου καθιστά τη συγκεκριμένη λύση απαγορευτική για τον κοινό θνητό, ωστόσο, η Lightyear έχει υποσχεθεί ότι στο μέλλον θα επιστρέψει με μικρότερες σε διαστάσεις και πιο προσιτές προτάσεις, οι οποίες θα δώσουν το δικαίωμα και στους μη έχοντας να ζήσουν το όνειρο του ηλιακού αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά την... αστρονομική τιμή του, το Lightyear One έχει ήδη βρει τους πρώτους 120 ιδιοκτήτες του, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κάτοικοι Ολλανδίας και προφανώς σκοπεύουν να... εισάγουν τον ήλιο για να φορτίσουν το ηλιακό αυτοκίνητό τους.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.