Lucid Air: Ό,τι αξίζει να γνωρίζετε για το κορυφαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του πλανήτη


Το Lucid Air, ίσως το πιο ανατρεπτικό ηλεκτρικό όχημα της χρονιάς, παρουσιάστηκε και επισήμως. Ένα κανονικό Tesla killer, με άδεια να κυκλοφορεί και να «πυροβολεί» ό,τι ηλεκτρικό βρίσκεται εκεί έξω.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 10/9/2020

Η Lucid, αντικειμενικά, δεν είναι μία εταιρία για την οποία θα πρέπει να νιώθει κανείς άσχημα, σε περίπτωση που δεν την ξέρει. Παγκοσμίως «άγνωστη» στο ευρύ κοινό, κατάφερε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει τα βλέμματα επάνω της, με την κατάρριψη μίας σειράς από ρεκόρ, όπως αυτά του μεγαλύτερου συσσωρευτή και της γρηγορότερης επιτάχυνσης, σε σχέση με ένα Tesla Model S. Με τη φήμη του να προηγείται, πλέον ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και το μοντέλο που τα έχει πετύχει όλα αυτά.

Το Lucid Air Dream Edition είναι ένα πολυτελές, long-range sedan, το οποίο εξελίχθηκε από τον Peter Rawlinson, αρχιμηχανικό του Tesla Model S, με στόχο να είναι πιο αποδοτικό, πιο άνετο και πιο γρήγορο, στα πάντα. Σχεδιαστικά μιλάμε για ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό αμάξωμα, με αεροδυναμικό συντελεστή ρεκόρ Cd=0,21 και ένα ιδιαίτερο σχήμα, με σχετικά μικρό καπό και πορτ μπαγκάζ αλλά δυσανάλογα μεγάλη καμπίνα.

Προτού περάσουμε στο σύστημα κίνησης, μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η Lucid είναι ο αποκλειστικός πάροχος συσσωρευτών στη Formula E, καθώς και όλου του συστήματος διαχείρισης ενέργειας! Με δεδομένη τη γνώση της επάνω στο αντικείμενο, φρόντισε να εξοπλίσει το Air με 22 διαφορετικά modules, έκαστο εξ αυτών χωρητικότητας λίγο πάνω από τα 5 kWh. Συνολικά μιλάμε για 113 kWh, τα οποία τροφοδοτούν τους κινητήρες μέσω ενός συστήματος 924 Volt (το υψηλότερο βολτάζ από κάθε άλλο ηλεκτρικό όχημα).

Αναφορικά με τη φόρτιση, μπορεί να γίνει σε ταχυφορτιστές 300 kW (ενδεικτικά, η Porsche Taycan μπορεί να δεχτεί έως 270 kW, ενώ το Tesla Model 3, 250 kW). Με έναν τέτοιο φορτιστή, μπορεί να κερδίζει αυτονομία 32 km ανά λεπτό ή 480 km μέσα σε μόλις 20 λεπτά! Εάν τώρα κάποιος επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ροή του ρεύματος και υπό συνθήκες να είναι το αυτοκίνητο που τροφοδοτεί το σπίτι με ενέργεια. Οσο για την αυτονομία, με 832 χιλιόμετρα δεν υπάρχει τίποτα να το πλησιάζει.

Επόμενος σταθμός οι κινητήρες. Χρησιμοποιώντας δύο ηλεκτρικά μοτέρ, το Lucid Air Dream Edition αποδίδει συνολικά 1.080 ίππους. Αυτό ήταν που «πάτησε» το αντίστοιχο Model S στη διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση. Για όσους, ωστόσο, αναζητούν κάτι ακόμα γρηγορότερο, στα τέλη του 2021 θα ακολουθήσει και μία έκδοση Air Performance, με τρεις ηλεκτροκινητήρες και ισχύ 1.300 ίππους.

Περνώντας στο εσωτερικό, το βλέμμα πέφτει απευθείας σε μία καμπύλη οθόνη 34 ιντσών, ανάλυσης 5Κ, που καλύπτει το χώρο μπροστά από τον οδηγό. Προφανώς και εδώ ακολουθείται μία high-tech λογική, τόσο στιλιστικά, όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Σε συνεργασία με την Amazon προσφέρει το σύστημα φωνητικών εντολών Alexa, έχει δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης, over-the-air αναβαθμίσεις κ.λπ. Παράλληλα, εντυπωσιάζει και με την ευρυχωρία που προσφέρει, τόσο στην καμπίνα των επιβατών, όσο και στο διαμέρισμα των αποσκευών, που με χωρητικότητα 739 λίτρα είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλο επιβατικό όχημα, παγκοσμίως,

Εν κατακλείδι, το Lucid Air θα ξεκινήσει να διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η βασική του έκδοση θα είναι και η τελευταία που θα κυκλοφορήσει, το 2022, με κόστος περίπου 68.000 ευρώ, προ φόρων.