MagneRide 4.0: Η επόμενη γενιά της ανάρτησης μαγνητικών σωματιδίων


Η Cadillac ετοιμάζεται να αποκτήσει την επόμενη γενιά της MagneRide ανάρτησης για τα μοντέλα της, υποστηρίζοντας πως είναι με διαφορά η πιο γρήγορη σε αντιδράσεις ανάρτηση του κόσμου.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/10/2020

Και σε αυτό -η αλήθεια είναι- δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε. Ήταν αρχές φθινοπώρου του 2000 όταν η Αμερικάνικη εταιρία μας είχε καλέσει στην πίστα δοκιμών Ceram, λίγο έξω από το Παρίσι για να δοκιμάσουμε την -τότε πειραματική- νέα της ανάρτηση, η οποία χρησιμοποιούσε σωματίδια με μαγνητικές ιδιότητες, που μπορούσαν να αλλάζουν το ιξώδες του ρευστού στο οποίο βρίσκονταν, μεταβάλλοντας έτσι τη σκληρότητα της ανάρτησης. Εκείνη η πρώτη γενιά ήταν έτη φωτός μπροστά από τις συμβατικές πνευματικές αναρτήσεις των ευρωπαϊκών μοντέλων.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η τέταρτη γενιά της ανάρτησης MagneRide βρίσκεται έτοιμη να περάσει στην παραγωγή. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι ικανή να μεταβάλλει τη σκληρότητά της κατά 45% πιο γρήγορα από τη MagneRide 3.0.  Παράλληλα, χρησιμοποιεί επιταχυνσιόμετρα στους τροχούς για να διαβάζουν έως και 1.000 φορές ανά δευτερόλεπτο το ανάγλυφο του δρόμου. Ανάλογα με αυτό, δίνουν εντολή στους ηλεκτρομαγνήτες που αγκαλιάζουν τα αμορτισέρ να μεταβάλλουν τη μαγνητορεολογική συμπεριφορά του υγρού εντός τους, αλλάζοντας έτσι τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Τα παραπάνω εξασφαλίζουν καλύτερη ευστάθεια, αυξημένη πρόσφυση σε κάθε οδόστρωμα και μεγαλύτερο έλεγχο στις στροφές. Πέραν των άλλων, η επεξεργαστική ισχύς του όλου συστήματος έχει αυξηθεί κατά τέσσερις φορές, ενώ πλέον λαμβάνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια υπόψη εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία.

Το σύστημα MagneRide 4.0 θα ξεκινήσει να διατίθεται το 2021 ως στάνταρ εξοπλισμός της Cadillac CT4-V και της CT5-V. Αντίστοιχα και άλλα μοντέλα της φίρμας θα μπορούν να τη φορέσουν, με ένα επιπλέον κόστος όμως για τον αγοραστή.