Mazda: Έρχονται τα νέα CX-60, CX-80 και MX-30 με μοτέρ Wankel


Η Mazda ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ότι σκοπεύει να εμπλουτίσει τη γκάμα των SUV μοντέλων της στην Ευρώπη, με τα νέα CX60 και CX80, καθώς και το λανσάρισμα του ηλεκτρικού ΜΧ-30 με περιστροφικό Wankel κινητήρα ως γεννήτρια.

  • 7/10/2021

Οι Ιάπωνες ετοιμάζουν μία πλήρη επίθεση στο χώρο των ηλεκτρικών μοντέλων, ασπαζόμενοι τη στροφή της βιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.

Η Mazda  ανακοίνωσε λοιπόν ότι ετοιμάζεται να λανσάρει 2 νέα SUV με το πρόθεμα CX, τα νέα CX60 και CX80, τα οποία θα τοποθετηθούν στη γκάμα της εταιρείας μέσα στην επόμενη διετία πάνω από τα CX-30 και CX-50, αυξάνοντας σε 5 τα προσφερόμενα SUV της ιαπωνικής μάρκας, μαζί με το αμιγώς ηλεκτρικό Mazda MX-30.

Τα δύο νέα μοντέλα θα εφοδιάζονται με τη νέα γενιά των 6κύλινδρων μοτέρ βενζίνης Skyactiv-X και diesel Skyactiv-D, τα οποία θα συνδυάζονται με ήπιο υβριδικό σύστημα 48 Volt. Παράλληλα, θα έχουν διαθέσιμες και plug-in υβριδικές εκδόσεις, με 4κύλινδρους βενζινοκινητήρες συνδυαζόμενους με ηλεκτροκινητήρες.

Το μεν CX-60 θα είναι κλασικά 5θέσιο, ενώ το CX-80 θα είναι 7θέσιο και θα διαθέτει τρίτη σειρά καθισμάτων.

Νωρίτερα τώρα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα λανσαριστεί στην Ευρώπη η περίφημη καινοτόμα έκδοση του αμιγώς ηλεκτρικού MX-30 που θα χρησιμοποιεί έναν περιστροφικό κινητήρα Wankel ως γεννήτρια και φορτιστή, στο ρόλο του range extender. Αυτή θα είναι η μεγάλη επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα στη γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας με έναν νέο πρωτοφανή ρόλο.

Ταυτόχρονα, η Mazda στην σημερινή της ανακοίνωση τονίζει ότι από το 2025 θα παρουσιάσει στην Ευρώπη μια πλήρη γκάμα νέων ηλεκτρικών μοντέλων που θα βασίζονται πάνω σε μια νέα ηλεκτρική πλατφόρμα. Μέχρι το 2030 η ιαπωνική μάρκα θα ολοκληρώσει πλήρως τον «εξηλεκτρισμό» όλων των μοντέλων της.