Mazda: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη επιστροφή του Wankel κινητήρα μέσω του MX-30


Ο περιστροφικός κινητήρας Wankel επιστρέφει κάτω από τα καπό της Mazda, όχι όμως με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, καθώς αυτή τη φορά θα τοποθετηθεί στο MX-30 με στόχο να αυξήσει την αυτονομία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/11/2022

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται σταδιακά για την επιστροφή του κινητήρα Wankel της Mazda, με την ημερομηνία «άφιξης» να είναι η τελευταία πληροφορία που έγινε γνωστή.

Το Mazda MX-30, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας, ετοιμάζεται να δεχτεί τον εμβληματικό κινητήρα της, χωρίς όμως να χάνει το εξηλεκτρισμένο του προφίλ. Το «πάντρεμα» αυτό δεν αποτελεί αντίστοιχη περίπτωση με το RX-8, το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας που έφερε κινητήρα Wankel, καθώς αυτή τη φορά, έρχεται να προσφέρει στο ηλεκτρικό SUV μεγαλύτερη αυτονομία, ένας τομέας στον οποίο υστερεί το μοντέλο.

Με αυτή την επιλογή η Mazda βρίσκει τη χρυσή τομή, καθώς η νέα έκδοση θα φέρει όλα τα θετικά του ηλεκτρισμού, λύνοντας ταυτόχρονα το θέμα της μειωμένης αυτονομίας με την παρουσία του Wankel.  Η χωρητικότητά του δεν έχει γίνει γνωστή αλλά από τη στιγμή που το βάρος θα ανέβει σημαντικά είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα «boost» στη συνδυαστική ισχύ.

Θυμίζουμε ότι οι μηχανικοί της Mazda, έχουν επιλέξει για το MX-30 μια συγκριτικά μικρή μπαταρία των 35,5 kWh που τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 143 PS και 265 Nm για έως και 200 km.

Περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο θα μάθουμε στις 13 Ιανουαρίου του 2023 αφού επιβεβαιώθηκε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στο πλαίσιο του Motor Show των Βρυξελλών, θα γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας έκδοσης