Mazda RX-7 με τρεις ρότορες μπαίνει στο δυναμόμετρο και σκορπά πανικό (video)


Ο μοναδικός κινητήρας με 3 ρότορες που έβγαλε στην παραγωγή η Mazda μπαίνει στο δυναμόμετρο και... κάνει πάρτι! Δείτε το video.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: FACEBOOK
  • 17/8/2022

Κάθε κινητήρας έχει και τους υπέρμαχούς του. Άλλοι ενθουσιάζονται με τους V6, άλλοι θέλουν τουλάχιστον 8κύλινδρους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ξετρελαίνονται με τους 12κύλινδρους. Σίγουρα, πάντως, οι περιστροφικοί κινητήρες (Wankel) της Mazda, συγκέντρωναν την εκτίμηση όλων.

Τα πλεονεκτήματά τους, αρκετά. Απλότητα κατασκευής, μικρότερος όγκος, δυνατότητα περιστροφής σε υψηλές στροφές ανά λεπτό αλλά και ειδική ισχύς, η απόδοση δηλαδή του κινητήρα σε σχέση με τον κυβισμό του. Μάλιστα, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, μπορούν να γίνουν ακόμα ισχυρότεροι.

Η PAC Performance από την Αυστραλία, μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε τον εντυπωσιακό τροποποιημένο 20Β κινητήρα του Mazda RX-7 στο δυναμόμετρο, να «βρυχάται»!

Ο 20B είναι ο μόνος κινητήρας με τρεις ρότορες που έβαλε ποτέ η Mazda στην παραγωγή και συχνά αναφέρεται από τους οπαδούς των περιστροφικών μοτέρ ως το «μεγάλο μπλοκ» της οικογένειας κινητήρων Wankel, εξαιτίας του τεράστιου κυβισμού των 2,0 λίτρων.

Ο κινητήρας κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά της μάρκας, γνωστή ως JC Series Eunos Cosmo. Λιγότερα από 4.000 από αυτά τα πολυτελή αντίγραφα κατασκευάστηκαν μεταξύ 1990 και 1996, καθιστώντας το 20B έναν αρκετά σπάνιο κινητήρα για τα σύγχρονα πρότυπα.

Χάρη στην πρώτη χρήση παραγωγής διαδοχικών twin-turbo, ο κινητήρας είχε ισχύ 276 PS και 401 Nm ροπής. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός απόδοσης πέφτει θύμα της «συμφωνίας κυρίων» που ίσχυε στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα ο 20B στην πραγματικότητα να αποδίδει κοντά στους 300 PS.

Ωστόσο, ο κινητήρας που βρίσκεται σε αυτό το αγωνιστικό RX-7, με τις μετατροπές της PAC Performance, είναι ακόμα πιο ισχυρός. Η εταιρία είναι γνωστή για την εξειδίκευσή της σε μετατροπές περιστροφικών κινητήρων. Σύμφωνα με την Ingram Brothers Racing, τοποθετήθηκαν κεντρικές πλάκες billet, επανασχεδιασμένες θύρες και εσωτερικά. Και αν αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα μεγάλο turbo στη θέση των προϋπάρχοντων δύο, η αλήθεια απέχει πολύ.

Ακούστε τον «φτιαγμένο» Β20 να «ουρλιάζει» στο δυναμόμετρο...

Πηγή: Road & Track