McLaren Solus GT: Tο hypercar των 840 PS που θυμίζει μονοθέσιο της F1 (photos-video)


Η McLaren μάς «συστήνει» το νέο της hypercar, που είναι ό,τι πιο κοντινό έχει παρουσιάσει σε μονοθέσιο της Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MCLAREN
  • 22/8/2022

Η McLaren παρουσίασε το νέο της hypercar, τη McLaren Solus GT, στην εβδομάδα αυτοκινήτου του Monterey, το οποίο έχει βασιστεί στη McLaren Vision GT, μοντέλο που υπάρχει αποκλειστικά μέσω του βιντεοπαιχνιδιού Gran Turismo.

Το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της McLaren (MSO, McLaren Special Operations) έκανε τη φαντασία πραγματικότητα, φέρνοντας στη ζωή ένα από τα πιο αγαπημένα μοντέλα των παικτών του Gran Turismo, και όχι σε μορφή concept car. Το νέο hypercar της βρετανικής εταιρείας είναι διαθέσιμο προς παραγγελία και έτοιμο να πατήσει πίστα.

Πρόκειται για ένα καθαρά αγωνιστικό μονοθέσιο που φέρει V10 κινητήρα χωρητικότητας 5.2 L που προσφέρει 840 PS και 650 Nm ροπής, συνδυάζεται με κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων και συμπλέκτη από carbon που φέρει αυτοματοποιημένο λογισμικό. Η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 322 kmh, όπως αναφέρει η McLaren στην επίσημη ιστοσελίδα της, ενώ κάνει τα 0-100 σε 2.5 sec.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η φιλοσοφία πίσω από τη μονάδα ισχύος και το σύστημα μετάδοσης είναι εμπνευσμένη από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αφού το κιβώτιο είχε κατασκευαστεί αρχικά για LMP αγώνες.

Η μονοθέσια Solus GT είναι σχεδιασμένη με πολύ παρόμοιο τρόπο όπως ένα μονοθέσιο Formula 1, καθώς το αμάξωμά της είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, φέρει halo και rollbar που έχουν δημιουργηθεί μέσω της 3D εκτύπωσης και είναι φτιαγμένα από τιτάνιο. Παρόλο που ο σχεδιασμός της τελειοποιήθηκε πρώτα στον εικονικό κόσμο, η Solus GT είναι πραγματική και... οδηγίσιμη.

Ζυγίζοντας 1.000 kg, η McLaren Solus GT θα μπορεί να παράγει κάθετη δύναμη μεγαλύτερη του βάρους της, δηλαδή 1.250 kg. Η πίσω αεροτομή είναι υπεύθυνη για τα μεγάλα επίπεδα πρόσφυσης που διαθέτει το μονοθέσιο, ενώ πολύ σημαντική στην, αεροδυναμικά επικεντρωμένη, λειτουργία της, είναι η ανάρτηση διπλού άξονα που φέρει. 

Στην καμπίνα της, όλα τα στοιχεία της Solus GT είναι προσαρμοσμένα στις μετρήσεις και ανάγκες του ιδιοκτήτη της, από τη ρύθμιση των πεντάλ μέχρι το σχήμα του καθίσματος. Μαζί με το μονοθέσιο hypercar, ο κάθε αγοραστής θα λαμβάνει και ένα κράνος, που συνδέεται με το σύστημα HANS που διαθέτει το όχημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του οδηγού.

Το τιμόνι του νέου μοντέλου της McLaren φέρει κουμπιά και διακόπτες κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε μοντέλο της McLaren, και το κάνει να θυμίζει ακόμα περισσότερο, μονοθέσιο της Formula 1.

Δείτε το video της παρουσίασης: