Με 265 ίππους η BMW 128ti. Στις εκθέσεις τον Νοέμβριο


Η BMW στράφηκε στο παρελθόν της και αναβιώνει μία θρυλική ονομασία και έκδοση. Η καινούργια 128ti αποδίδει 265 ίππους και έχει σπορ χαρακτήρα που παραπέμπει σε εκείνον του ξεχωριστού «προγόνου» της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/10/2020

Η νέα BMW 128ti έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα των εκδόσεων του μοντέλου, προσφέροντας σπορ επιδόσεις και χαρακτήρα, καθώς και τη φήμη και την ιστορία που συνοδεύει τα αρχικά «ti». Θυμίζουμε ότι αυτά προσδιόρισαν για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας το 1963, στη 1800 ΤΙ (όπως ήταν η αρχική γραφή τους) και αποτελούσαν τα πρώτα γράμματα των λέξεων «Turismo Internazionale».

Η BMW 128ti έχει τον δίλιτρο κινητήρα τεχνολογίας «TwinPower Turbo» ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 265 PS/4.750-6.500 rpm και μέγιστη ισχύ 400 Nm/1.750-4.500 rpm. Διαθέτει το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων «Steptronic Sport» και –σύμφωνα με την BMW– η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή της είναι 6,1-6,4 l/100 km (αναλόγως διάστασης τροχών και επιπέδου εξοπλισμού) και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα 139-148 g/km (αντιστοίχως).

Αναφορικά με τις επιδόσεις της, η γερμανική εταιρεία ανακοινώνει ότι επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 6,1 sec, ενώ η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. H ανάρτηση της BMW 128ti έχει ρυθμιστεί από τους ανθρώπους του τμήματος «M Sport», διαθέτει πιο σφιχτές αντιστρεπτικές ράβδους, το ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι κατά ένα εκατοστό χαμηλότερο, σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου, ενώ το αυτοκίνητο διαθέτει και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου «Torsen».

Αισθητικά, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου από τη διαφορετική σχεδίαση των προφυλακτήρων (οι οποίοι διαθέτουν μικρούς αεραγωγούς στις άκρες τους), της μάσκας και από τους αποκλειστικής σχεδίασης για την έκδοση τροχούς 18 ιντσών. Επίσης, τα καλύμματα του συστήματος πέδησης είναι βαμμένα σε κόκκινο χρώμα, ενώ υπάρχει το λογότυπο «ti» στο πλάι, χαμηλά στα μαρσπιέ. Τέλος, στον πίσω προφυλακτήρα έχει διαμορφωθεί αεροδυναμικός διαχύτης και οι δύο απολήξεις της εξάτμισης είναι διαμέτρου εννέα εκατοστών.

Στο εσωτερικό, η BMW 128ti έχει σπορ καθίσματα εμπρός και διατίθεται σε μαύρη, μπλε ή κόκκινη δερμάτινη επένδυση. Στο εμπρός υποβραχιόνιο υπάρχει το λογότυπο «ti» ενώ σε σημεία του εσωτερικού υπάρχουν και τα χρώματα του τμήματος «M Sport». Το επίπεδο εξοπλισμού της είναι υψηλό και περιλαμβάνει το σύστημα «Active Sound Design» («ASD») το οποίο ενισχύει τον ήχο που εκπέμπει η εξάτμιση, για να τονίζεται ο σπορ χαρακτήρα της. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η BMW 128ti θα αρχίσει να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά εντός του Νοεμβρίου. Η τιμή της στη Γερμανία θα ξεκινά από τα 41.575 ευρώ (ΦΠΑ 16%).