Με 2.2 δις ευρώ η Opel στο PSA-Group


Ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία για την εξαγορά της γερμανικής φίρμας από τον γαλλικό όμιλο PSA.

  • 6/3/2017

ΦΩΤΟ: REUTERS

Κατά γράμμα τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης της συμφωνίας της General Motors με το PSA-Group. Η Opel περνάει και επισήμως σε γαλλικά χέρια, με τον διεθύνων σύμβουλο της PSA, Carlos Tavares, προφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη, να δηλώνει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η ανάκαμψη της Opel-Vauxhall θα μεγαλώσει σημαντικά με την υποστήριξή μας. Έχοντας ήδη δημιουργήσει μαζί κορυφαία προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζουμε ότι η Opel-Vauxhall είναι ο σωστός συνεργάτης».

Το κόστος της συμφωνίας ανήλθε στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά και τη Vauxhall το βρετανικό παρακλάδι της Opel.

Σύμφωνα με το όσα έχουν δει το φώς τη δημοσιότητας η PSA θα καταβάλει σε ρευστό τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει της αποτίμησης της αξίας των Opel/Vauxhall, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 0.9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Opel θα αναλάβουν εκ του ήμισυ η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και ο όμιλος PSA.

Το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει εξοικονόμηση κεφαλαίων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας για την PSA, όπως και επιστροφή της Opel στην κερδοφορία από το 2020.

Με την εξαγορά της Opel/Vauxhall ο όμιλος PSA θα "μεγαλώσει" σημαντικά, ξεπερνώντας τη Renault, καθώς θα ελέγχει το 16% των ευρωπαϊκών πωλήσεων, όταν ο πρώτος σε πωλήσεις όμιλος Volkswagen έχει μερίδιο 24% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Επισημαίνουμε ότι η PSA και η GM Europe για το 2016 κατέγραψαν 72 δισ. ευρώ έσοδα και πούλησαν 4,3 εκατ. οχήματα.