Με κινητήρες BMW οι νέες Jaguar και τα Land Rover;


Τον προηγούμενο μήνα οι δύο εταιρίες είχαν ανακοινώσει πως θα επικεντρωθούν στην εξέλιξη υβριδικών και ηλεκτρικών συστημάτων πρόωσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/7/2019

Η συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε στο Μόναχο προβλέπει μεταξύ άλλων την περαιτέρω εξέλιξη της μονάδας κίνησης Gen 5. Αυτόματα έχουν δημιουργηθεί πολλές φήμες γύρω από το ότι η Jaguar Land Rover σταδιακά θα αφοσιωθεί στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα και πως θα εγκαταλείψει την εξέλιξη και παραγωγή συμβατικών κινητήρων.

Έτσι, τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου θα τους προμηθεύεται από την BMW με τις δύο εταιρίες να έχουν πολλαπλά οφέλη. Ειδικά η Jaguar Land Rover έχει τεράστιες απώλειες από την ραγδαία πτώση των πωλήσεων της στην Κίνα που έχουν επιφέρει μεγάλη ζημιά και περικοπές θέσεων. Φήμες υπήρχαν και για την πώληση της εταιρίας από την Tata, τις οποίες όμως ο ινδικός όμιλος τις διέψευσε.

Πάντως, τα πράγματα για την βρετανική Jaguar Land Rover δεν είναι στα καλύτερά τους και σε αυτό συμβάλλει και το Brexit. Από την άλλη, στο πλαίσιο των συμμαχιών η BMW θα μπορούσε να αποκτήσει ξανά την JLR (την είχε αγοράσει το 1994 και την πούλησε στην Ford το 2000 και 8 χρόνια αργότερα πέρασε στην Tata Motors). Ειδικά όταν στην Daimler οι Κινέζοι έχουν μπει για τα καλά στο μετοχικό σχήμα και της Mercedes.

Οι φήμες λένε πως η ανανεωμένη Jaguar F-Type θα έχει κάτω από το καπό της τον V8 των 4,4 lt ως το πρώτο νεότερο μοντέλο των Βρετανών με μοτέρ BMW.