Με μηδενικό αποτύπωμα CO2 η Ford, μέχρι το 2050


Η Ford έχει βάλει στόχο μέχρι το 2050 να τροφοδοτεί όλα της τα εργοστάσια με ενέργεια που θα παράγεται τοπικά, από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, συνεχίζει την ανάπτυξη της ηλεκτρικής γκάμας οχημάτων της.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 29/6/2020

Για μία εταιρία τέτοιου μεγέθους, ο στόχος του carbon neutral -το να μην επιβαρύνει το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα, σε κανένα επίπεδο- είναι αρκετά μεγάλη υπόθεση. Εδώ δεν μιλάμε απλά για μία γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων, αναφερόμαστε σε κάθε λειτουργία της εταιρίας. Από το πώς παράγεται το ρεύμα για να φωτίζονται τα γραφεία και τα εργοστάσια, μέχρι τον τρόπο που μεταφέρονται τα υλικά.

Ειδικά για τις ενεργειακές ανάγκες των γραμμών παραγωγής της, η Ford ήδη διαθέτει μονάδες με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Αγγλία, στο εργοστάσιο της Craiova στη Ρουμανία και στο αντίστοιχο εργοστάσιο της Κολωνίας, στη Γερμανία. Μέχρι το 2035, ωστόσο, αυτή η φιλοσοφία θα έχει σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της φίρμας. Για το σκοπό αυτό η εταιρία στρέφεται στη γεωθερμία, σε μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Σε επίπεδο προϊόντων, η Ford επενδύει περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2022 και δεσμεύεται να προσφέρει μια ηλεκτρική έκδοση κάθε επιβατικού οχήματος που φέρνει στην αγορά της Ευρώπης. Πριν από το τέλος του 2021 θα έχει αυξήσει τη γκάμα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της στα 18, εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ήπια υβριδικά, πλήρως υβριδικά, υβριδικά plug-in και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ford εντάχθηκε στη στρατηγική Sustainable Europe 2030, μαζί με άλλες εταιρίες, κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Για να επιτύχει τον στόχο της, η εταιρία θα επικεντρωθεί αρχικά σε τρεις τομείς που αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των εκπομπών CO2 - τη χρήση οχημάτων, τη βάση εφοδιασμού και τις εγκαταστάσεις της. «Μπορούμε να αναπτύξουμε και να φτιάξουμε υπέροχα οχήματα, να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε μια ισχυρή επιχείρηση και να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας ταυτόχρονα - στην πραγματικότητα, αυτά τα ιδανικά αλληλοσυμπληρώνονται», δήλωσε ο Bob Holycross, αντιπρόεδρος της εταιρίας, επικεφαλής αειφορίας και υπεύθυνος περιβάλλοντος και ασφάλειας. «Δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους παγκόσμιους και τοπικούς μας εταίρους και ενδιαφερόμενους για να φτάσουμε εκεί.»