Μεγάλος «καυγάς» για την πρωτιά στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου


Το γκρουπ VW και το γκρουπ Renault-Nissan-Mitsubishi κοντράρονται για το ποιoς πραγματικά ήταν ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου την χρονιά που πέρασε.

  • 19/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ

Πρόκειται αναμφίβολα για θέμα πρεστίζ και όχι τόσο ουσίας, και γι' αυτό και τα δύο μεγάλα γκρουπ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας κάνουν ότι είναι δυνατόν να περάσει το ένα το άλλο στην τελική κατάταξη για τις πωλήσεις του 2017.

Από την πλευρά της η VW δηλώνει για την χρονιά που πέρασε 10,74 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως σημειώνοντας άνοδο 4,3%, έχοντας μάλιστα κλείσει το 2017 με έναν εκπληκτικό Δεκέμβριο που έφθασε το σχεδόν 1 εκατομμύριο μονάδες με άνοδο 8,5%.

Από την άλλη το γαλλο-ιαπωνικό γκρουπ δηλώνει 10,6 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως διεκδικεί για δική του την πρώτη θέση των πωλήσεων, καθώς όπως υποστηρίζει και το μεγάλο αφεντικό, ο Carlos Ghosn, η VW "κλέβει" ελαφρώς, καθώς μέσα στον υπολογισμό  βάζει και τις πωλήσεις της MAN και της Scania (κάπου 200.000 μονάδες) που σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν στα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά.

Χωρίς αυτές τις πωλήσεις, σύμφωνα πάντα με τον Ghosn, η VW είναι στην δεύτερη θέση, με την δική του εταιρία (η οποία περιλαμβάνει και την Ρωσική AvtoVAZ, τη Ρουμάνικη Dacia και τη νέα εταιρία χαμηλού κόστους Datsun) να περνά για πρώτη φορά στην ιστορία στην πρώτη θέση.

Πάντως για την τρίτη θέση δεν υπάρχουν διαφωνίες, καθώς η Toyota έκλεισε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά με την ίδια αλλά και τις άλλες εταιρίες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της (Daihatsu, Lexus, Hino) να σημειώνουν αύξηση 2% φθάνοντας στα 10,35 εκατομμύρια πωλήσεις. Η ιαπωνική εταιρία πιστεύει ότι το 2018 θα είναι ακόμα καλύτερο, με τις πωλήσεις της να φθάνουν ή και να ξεπερνούν τα 10,5 εκατομμύρια μονάδες.

Να θυμίσουμε ότι το 2016 τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα, με την VW να είνα πρώτη με 10,3 εκατομμύρια μονάδες, την Toyota δεύτερη με 10,2 εκατομμύρια μονάδες ενώ στην τρίτη θέση βρισκόταν το γκρουπ Renault-Nissan-Mitsubishi με 9,96 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Τέλος σε ότι αφορά τους κατασκευαστές κύρους, η Mercedes έκοψε το νήμα πρώτη με 2,3 εκατομμύρια μονάδες, η BMW τερμάτισε δεύτερη με 2,08 εκατομμύρια ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Audi με 1,87 εκατομμύρια αυτοκίνητα.