Μειωμένα στο μισό τα κέρδη για το γκρουπ VW μέσα στο 2020


Μία δύσκολη χρονιά ήταν το 2020 για όλη την αυτοκινητοβιομηχανία με το γκρουπ VW να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για μείωση των κερδών του στο μισό. 

  • 23/1/2021

Η πανδημία και τα επακόλουθά της είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και βέβαια στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το γκρουπ VW ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, τα κέρδη από όλες του τις δραστηριότητες μειώθηκαν στο μισό.

Το 2019 είχε καταφέρει να κλείσει στα 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ όταν το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια. Και αυτό παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες της χρονιάς αλλά και την ισχυρή αύξηση της ζήτησης στην Κίνα η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρία.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων έπεσαν κατά 15% παγκοσμίως για την VW στις 9,3 εκατομμύρια μονάδες, αλλά υπήρχαν αγορές όπου το γκρουπ κατάφερε να ανεβάσει τα μερίδιά του, καθώς οι άμεσοι ανταγωνιστές χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία.

Όπως όλες οι εταιρίες, έτσι και η VW εκτός από την Covid-19 είχαν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη σε μικροεπεξεργαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή μοντέλων.

Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει να αντιμετωπίσει και πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ λόγω της μη συμμόρφωσής της με τα όρια των ρύπων.

Οι προβλέψεις για το 2021 δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με την VW να μιλά για μία μεταβατική χρονιά. Η πανδημία συνεχίζει να κρατά την κοινωνία και την οικονομία "κλειστές" και η γερμανική εταιρία υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται επιστροφή στην προ Covid-19 εποχή πριν το 2022.