Mercedes-Benz Vision EQXX με αυτονομία 1.000 km


Στις 3 Ιανουαρίου η Mercedes-Benz πρόκειται να παρουσιάσει το πρωτότυπο Vision EQXX το οποίο αποτελεί ένα κινητό εργαστήριο εξέλιξης τεχνολογιών για τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/11/2021

Εντός του καλοκαιριού, και λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη παρουσίαση της EQS, η Mercedes-Benz έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες γενικές φωτογραφίες-σκίτσα από ένα «μυστηριώδες» πρωτότυπο το οποίο είχε την κωδική ονομασία Vision EQXX.

Πρόσφατα, ο κ. Markus Schafer, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και Mercedes-Benz AG και Επιχειρησιακός Διευθυντής στο τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης του Ομίλου Daimler και των επιβατικών τής Mercedes-Benz, δημοσίευσε περισσότερα στοιχεία για το νέο όχημα και ανακοίνωσε ότι η παρουσίασή του θα γίνει επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Schafer, το Vision EQXX θα προσομοιάζει σε ένα σπορ όχημα με πολύ αεροδυναμικό αμάξωμα το οποίο θα έχει συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,20. Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η μέγιστη αυτονομία του η οποία αναμένεται να φτάσει στο (ψυχολογικό και θέμα εντυπωσιασμού) όριο των 1.000 km.

Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε ο κ. Schafer, οι μπαταρίες τού οχήματος θα έχουν κατά 20% αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με αυτές της EQS, κάτι που θα επιτρέψει την αυξημένη αυτονομία. Επίσης, τόνισε ότι χάρη στην καλή αεροδυναμική τού αμαξώματος και στην προσπάθεια για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, η μέση πραγματική κατανάλωση αυτής δύναται να είναι μικρότερη από 10 kWh/100 km, τιμή η οποία είναι εκπληκτική για τέτοιο όχημα.

Βεβαίως, το πρωτότυπο Vision EQXX είναι ένα όχημα πειραματισμού των ανθρώπων τής Mercedes-Benz στις νέες τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης, αλλά και των λοιπών συστημάτων που διαθέτει, και προς το παρόν προτείνεται ως μια κινητή πλατφόρμα εφαρμογής τους σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, εάν κρίνουμε από την πρακτική που ακολουθεί η γερμανική εταιρεία στα πρωτότυπά της τα οποία έχουν την ονομασία «Vision» δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη βάση για ένα καινούργιο μοντέλο της στο μέλλον.