Mercedes: εμπειρία έξι δεκαετιών στα crash test και συνεχής πρόοδος (video)


H γερμανική εταιρεία εξελίσσει εδώ και 60 και πλέον χρόνια τις δοκιμές πρόσκρουσης, προς όφελος της ασφάλειας των επιβαινόντων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/10/2019

Η Mercedes είναι πρωτοπόρος σε τεχνολογίες που αυξάνουν την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών των αυτοκινήτων. Τεχνολογίες που αφορούν τόσο την παθητική όσο και την ενεργητική ασφάλεια, αλλά και την επιβίωση των επιβατών σε περίπτωση μιας σφοδρής σύγκρουσης.

Για όλα αυτά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δοκιμές πρόσκρουσης, τα γνωστά σε όλους μας crash test, με τη βοήθεια των οποίων οι ειδικοί πλέον αξιολογούν τόσο τη δομή του αμαξώματος στην προσπάθεια διατήρησης χώρου επιβίωσης στην καμπίνα επιβατών όσο και τις επιπτώσεις στην υγεία κυρίως όσων κάθονται μπροστά.

Το πρώτο crash test λοιπόν στην ιστορία της αυτοκίνησης έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν ένα αυτοκίνητο δοκιμής έπεσε πάνω σε ένα σταθερό αντικείμενο. Από τότε έχουν δοκιμαστεί περισσότερες από 14.000 δοκιμές με αυτοκίνητα, ενώ πέρα από τα επιβατικά μοντέλα της μάρκας υποβάλλονται σε δοκιμές πρόσκρουσης τόσο τα βαν όσο και τα βαριά επαγγελματικά οχήματα.

Σήμερα και προκειμένου ένα αυτοκίνητο να είναι έτοιμο προς χρήση από τους πελάτες της Mercedes απαιτούνται περισσότερες από 15.000 ρεαλιστικές προσομοιώσεις συγκρούσεων και συνολικά περίπου 150 crash test. Για το μέλλον η ψηφιακή εποχή θα μπει και στα crash test, με τη δομή των στοιχείων του αμαξώματος να ελέγχεται ακόμα και με ακτίνες Χ.