Μεταβίβαση οχημάτων: Ηλεκτρονικά ο υπολογισμός των Τελών – Αναλυτικά η διαδικασία πληρωμής


Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία του αυτόματου υπολογισμού των Τελών που απαιτούνται για τη μεταβίβαση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

  • 12/4/2022

Απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό από σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου 2022 ο υπολογισμός αλλά και η πληρωμή των Τελών για τη μεταβίβαση οχημάτων. Η νέα υπηρεσία φέρει την ονομασία «Υπολογισμός Τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δικύκλου» ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα του gov.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Μετακινήσεις», ενώ μπορείτε να μεταβείτε απευθείας πατώντας εδώ.

Με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο παρέχεται η δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού των Τελών (άδειας και μεταβίβασης) ενώ οι πολίτες που θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία θα μπορούν να βρίσκουν συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου πρέπει να γίνει η κατάθεση των χρημάτων ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Αναλυτικά η διαδικασία

Αρχικά ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία τα οποία είναι…

  • Το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος
  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του υπό μεταβίβαση οχήματος
  • Την έκδοση τιμολογίου (με ή χωρίς)
  • Το ποσοστό κυριότητας που θα μεταβιβαστεί (από 5% έως 100%)
  • Την υπηρεσία που θα γίνει η διαδικασία της μεταβίβασης

Μόλις συμπληρωθούν τα παραπάνω στοιχεία τα Τέλη άδειας και μεταβίβασης υπολογίζονται αυτόματα από το σύστημα και το ποσό εμφανίζεται στην οθόνη. Μαζί εμφανίζονται και τα IBAN των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μπορεί να γίνει η κατάθεση των χρημάτων.

Σε αυτό το σημείο γίνεται γνωστό ότι για κάθε Περιφέρεια που έχει ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της ΔΙΑΣ με κωδικούς RF (αντί του κωδικού IBAN) θα εμφανίζεται και ο συγκεκριμένος κωδικός ώστε η πληρωμή να μπορεί να γίνει είτε με φυσική παρουσία σε κάποιο κατάστημα τράπεζας είτε ηλεκτρονικά.

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται κάποιο ΚΕΠ ή την Περιφέρεια και στη συνέχεια να πηγαίνουν στην τράπεζα για τον υπολογισμό και την πληρωμή των Τελών, αφού έτσι θα μπορούν να τρέξουν το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδικασίας ηλεκτρονικά.

Στόχος είναι η διαδικασία να ψηφιοποιηθεί πλήρως ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν ηλεκτρονικά και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (χειρόγραφη αίτηση, Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας, κ.α.)