Μια... άθικτη Porsche 356B επιστρέφει στη ζωή


Μία Porsche 356B του 1963 βρέθηκε ξεχασμένη και παρατημένη στην τύχη της, μέσα σε έναν αχυρώνα. Αφού λοιπόν σουλουπώθηκε, αναζητά πλέον ιδιοκτήτη.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 7/10/2020

Ήταν το 1970 όταν ένας Αμερικανός από το Los Angeles αποφάσισε να πάρει μεταχειρισμένη μία Porsche 356B Super Coupe. Αυτή είχε λίγα χιλιόμετρα στο κοντέρ της και δεν έπαυε να δείχνει αρκετά εξωτική στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια χρονιά μία άλλη δημιουργία της ίδιας εταιρίας, η 917, κατακτούσε το Le Mans.

Το Β μετά από την κωδική ονομασία του μοντέλου συμβόλιζε τη δεύτερη γενιά της 356, που παραγόταν από το 1959 έως το 1963. Όσο για το Super, προερχόταν από τον 1600S κινητήρα. Οι 94 ίπποι του και τα 15 δευτερόλεπτα που απαιτούσε για το 0-100 σήμερα φαντάζουν αστεία, πριν από 50 χρόνια όμως αν τα συνδύαζες με ένα ελαφρύ πλαίσιο, είχες κάθε λόγο να είσαι ευτυχισμένος.

Το αυτοκίνητο αυτό συνέχισε τις βόλτες του κάτω από τον αμερικάνικο ήλιο για μερικά ακόμη χρόνια. Μέχρι που ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το παροπλίσει, αφήνοντάς το σε μία αποθήκη. Ο ίδιος άνθρωπος, το θυμήθηκε τώρα και αποφάσισε να το επαναφέρει από τον «κόσμο των νεκρών». Ευτυχώς, το ξηρό κλίμα της περιοχής φρόντισε ώστε η 356Β να διατηρηθεί σε σχετικά καλή κατάσταση.

Μετά από ένα καλό καθαρισμό, φαίνεται πως δεν απαιτούνται ιδιαίτερες εργασίες στο σασί, ενώ και το χρώμα κρατάει σε ικανοποιητικό βαθμό τη λάμψη του. το ίδιο καλοδιατηρημένο, χωρίς να απαιτεί τρομερή δουλειά, δείχνει και το εσωτερικό του. Όσο για τον κινητήρα, είναι θετικό ότι έχει διανύσει περίπου 100.000 χιλιόμετρα (εάν η ένδειξη των οργάνων είναι σωστή), αν και σίγουρα χρειάζεται αντίστοιχα κάποια δουλειά για να καταστεί εκ νέου λειτουργικός.

Για όποιον τώρα ενδιαφέρεται, ο κάτοχος της 356Β την έχει βγάλει στο ebay, με τιμή 56.500 δολάρια (περίπου 48.000 ευρώ). Όποιος την αποκτήσει θα χρειαστεί να επενδύσει σε αυτή, ώστε να έρθει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι της ιστορίας του αυτοκινήτου, που πολλοί θα ήθελαν στη συλλογή τους.