Μια Jaguar E-Type Roadster για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ


Τα στελέχη του τμήματος Jaguar Classic αναπαλαίωσαν μια μοναδική Jaguar E-Type Roadster  του 1965 την οποία παρουσίασαν για να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στον θρόνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/6/2022

Η συγκεκριμένη Jaguar E-Type Roadster ήταν μεταξύ των συνολικά 15 μοντέλων της βρετανικής εταιρείας τα οποία παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις για να εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στον θρόνο. Το αυτοκίνητο ήταν παραγγελία ενός πελάτη της Jaguar ο οποίος ζήτησε από την εταιρεία να του παραδώσει ένα αυτοκίνητο του 1965, της χρονιάς στην οποία αυτός γεννήθηκε.

Ο ίδιος ζήτησε να είναι cabrio και να έχει συγκεκριμένα στοιχεία στον εξοπλισμό του ώστε να είναι πραγματικά μοναδικό. Οι άνθρωποι του τμήματος Jaguar Classic εντόπισαν μία E-Type Roadster Series I εκείνης της χρονιάς η οποία είχε κατασκευαστεί μόλις δύο ημέρες έπειτα από την ημερομηνία γέννησής του αλλά δεν ήταν και σε τόσο καλή κατάσταση.

Ο πελάτης συμφώνησε και οι έμπειροι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα ανέλαβαν να αποκαταστήσουν το αυτοκίνητο στην αρχική του μορφή με τον παραδοσιακό και αυθεντικό τρόπο. Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες διήρκεσαν έναν χρόνο. Για το αμάξωμα επιλέχθηκε το ίδιο μπλε χρώμα που υπάρχει στη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και για να επιτευχθεί η σωστή απόχρωση χρειάστηκε να γίνουν πολύμηνες δοκιμές.

Στο εσωτερικό αυτής της μοναδικής E-Type Roadster επιλέχθηκε το κλασικό κόκκινο χρώμα με το οποίο είναι βαμμένα τα γραμματοκιβώτια-στύλοι αλλά και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι στο Νησί, ενώ όλες οι επιφάνειες σε αυτό δημιουργήθηκαν χειροποίητα.

Ο αρχικός κινητήρας των 4,2 λίτρων αντικαταστάθηκε από έναν μεγαλύτερο, χωρητικότητας 4,7 λίτρων, για να έχει το αυτοκίνητο καλύτερες επιδόσεις. Επίσης τοποθετήθηκε και κιβώτιο ταχυτήτων πέντε σχέσεων το οποίο έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει οι άνθρωποι του τμήματος Jaguar Classic για τα οχήματα που επιμελούνται. 

Επίσης, ενισχύθηκαν το πλαίσιο και η ανάρτηση του αυτοκινήτου, ενώ αναβαθμίστηκε και το σύστημα πέδησης για να ανταπεξέρχονται στην αυξημένη ιπποδύναμη και να είναι πιο άνετο στον δρόμο για τους επιβάτες του. Στον εξοπλισμό του, τοποθετήθηκαν και σύγχρονα στοιχεία έπειτα από απαίτηση του ιδιοκτήτη. Έτσι, υπάρχει σύστημα infotainment με οθόνη αφής, σύστημα πλοήγησης και Bluetooth αλλά όλα έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που να μην επηρεάζεται η κλασική εικόνα του εσωτερικού. 

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δήλωσε σχετικά: «Ήθελα μια κλασική E-Type στην οποία να μπορώ να βασίζομαι για την καθημερινή μετακίνησή μου και να είναι και άνετη στις μεγάλες διαδρομές αλλά και είναι αυθεντική. Το αποτέλεσμα με έχει συνεπάρει. Αισθάνεσαι την ιστορία και τη γνώση όταν μπαίνεις στις εγκαταστάσεις της Jaguar Classic Works. Παρότι έχω έρθει πολλές φορές, το συναίσθημα είναι το ίδιο όπως την πρώτη. Είμαι πολύ υπερήφανος από το αυτοκίνητο το οποίο δημιούργησε η ομάδα ανθρώπων που είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν και αισθάνομαι προνομιούχος που αποτελώ κομμάτι της ιστορίας της».