Μια κατάρα δίχως τέλος. Η Porsche του James Dean ζει!


H σκοτεινή ιστορία του θανάτου του James Dean πίσω από το τιμόνι της Porsche 550 Spyder έρχεται και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά και την ανεύρεση τμημάτων που ανήκουν στον καταραμένο «Little Bastard».

  • 26/1/2021

 Ήταν Σεπτέμβριος του 1955 όταν ο James Dean, ένας λαμπερός σταρ του Holywood και λάτρης της ταχύτητας ξεκινά το ταξίδι του πίσω από το τιμόνι μιας Porsche 550 Spyder για την Salinas της Καλιφόρνια, με σκοπό να λάβει μέρος σε έναν αγώνα αυτοκινήτων.

Στο δεξί κάθισμα της ασημί Porsche που ο ίδιος ο James Dean αποκαλούσε «Little Bastard» βρισκόταν ο μηχανικός του, Rolf Wutherich, o οποίος φέρεται να ήταν εκείνος που παρότρεινε τον Αμερικανό ηθοποιό να οδηγήσει την 550 Spyder έως την Salinas ώστε να εξοικειωθεί με το νέο του απόκτημα.

Στις 17:45 της 30ης Σεπτεμβρίου ο δρόμος του James Dean θα διασταυρωθεί με εκείνον του Donald Turnupseed, τον απρόσεκτο οδηγό ενός Ford Tudor. Τα δύο αυτοκίνητα θα συγκρουστούν σχεδόν μετωπικά παρά την προσπάθεια του James Dean να αποφύγει έστω και την τελευταία στιγμή το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ατύχημα.

Ο James Dean θα εγκλωβιστεί στα συντρίμμια της ασημί Porsche και θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Αντιθέτως, ο συνοδηγός του θα τραυματιστεί σοβαρά και θα επιστρέψει στη Δυτική Γερμανία, όπου θα χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 51 ετών.

Αυτό ωστόσο δεν αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι της μοίρας που συνδέθηκε με τον θάνατο του James Dean και την καταραμένη Porsche 550 Spyder.

Έχοντας μεταφερθεί σε μια μάντρα αυτοκινήτων και όντας πλήρως κατεστραμμένη θα καταλήξει στα χέρια του Dr. William Eschrich, με σκοπό να αξιοποιήσει τα μηχανικά της μέρη.

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου θα τοποθετηθεί στην αγωνιστική Lotus του Eschrich, ενώ το κιβώτιο και μέρη της ανάρτησης θα χρησιμοποιηθούν στο αυτοκίνητο ενός φίλου και συναθλητή του Αμερικανού.

Ο πρώτος κατάφερε να επιβιώσει μιας σύγκρουσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στην Pomona της Καλιφόρνια, ο δεύτερος όμως δεν θα σταθεί το ίδιο τυχερός χάνοντας τη ζωή του στην ίδια διοργάνωση.

Στη συνέχεια ο Little Bastard του James Dean θα περάσει στα χέρια του George Barris, ο οποίος αρχικώς θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις ζημιές που είχε υποστεί η Porsche 550 Spyder, πριν ανακαλύψει ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εξαιτίας του κατεστραμμένου πλαισίου.

Έκτοτε το αυτοκίνητο συμμετείχε σε καμπάνιες για την ανάδειξη της οδικής ασφάλειας, συνδέοντας την παρουσία του με διάφορες άτυχες στιγμές.

Το 1960 οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν να επιστρέψουν την ασημί Porsche στον ιδιοκτήτη της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς η Porsche 550 Spyder εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη μεταφορά της από το Miami στο Los Angeles.

"Θα είσαι νεκρός μέχρι την επόμενη εβδομάδα". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ηθοποιού Alec Guinness μόλις αντίκρισε το εκθαμβωτικό roadster προβλέποντας, έστω και άθελά του, την τραγική κατάληξη του James Dean.

Το γεγονός ότι το 2005 η αμοιβή που δινόταν για οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα οδηγούσε στην ανεύρεση του Little Bastard ήταν μερικά εκατομμύρια δολάρια δεν στάθηκε αρκετό ώστε να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη μοίρα του γερμανικού sportscar.

Χρειάστηκε να περάσουν 61 ολόκληρα χρόνια από την εξαφάνιση του αυτοκινήτου ώστε ένας συλλέκτης και λάτρης της γερμανικής φίρμας να βρεθεί μπροστά σε ένα συγκλονιστικό εύρημα.

Ένα ξύλινο κιβώτιο, αποθηκευμένο για περισσότερα από 30 χρόνια, έκρυβε στο εσωτερικό του τον πίσω άξονα μετάδοσης ενός αυτοκίνητου.

Ο Don Ahearn αναγνώρισε αμέσως ότι πρόκειται για τα μηχανικά μέρη μιας Porsche, ωστόσο, η επιβεβαίωση ήρθε από τον σειριακό αριθμό του συστήματος μετάδοσης.

Η διασημότερη, ενδεχομένως, Porsche όλων των εποχών, ο καταραμένος Little Bastard, έβλεπε και πάλι το φως της ημέρας, δίνοντας συνέχεια στον θρύλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του.

Διαβάστε ακόμα

Citroen SM: To αυτοκίνητο που ταξίδεψε από το μέλλον