Μιλάς στο κινητό; Αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 2 μήνες!


Τσουχτερά πρόστιμα για χρήση κινητού και της ΛΕΑ, αλλά και διοικητικά μέτρα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών για τις αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. που κατατέθηκε στη Βουλή.

  • 21/3/2018

Μείωση στο 50% των προστίμων εφόσον πληρωθεί σε 10 ημέρες από την ημέρα της βεβαίωσης της παράβασης (και όχι στο 40% που προβλεπόταν αρχικά), αλλά και αφαίρεση της διάταξης περί επιβολής προστίμων του Κ.Ο.Κ. ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη, διατήρηση των παραβάσεων σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους με επιβολή προστίμων έως 600 ευρώ, είναι μεταξύ άλλων τα νέα στοιχεία του Κ.Ο.Κ.

Ειδικότερ, στη χαμηλή κατηγορία προβλέπονται πρόστιμα έως 100 ευρώ, στη μεσαία τα πρόστιμα είναι από 101 έως 300 ευρώ και στην υψηλή τα πρόστιμα κυμαίνονται από 301 έως 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται της έκπτωσης του 50% οι παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας, όπως παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Για χρήση κινητού χωρίς ακουστικά από τον οδηγό, μη χρήσης ζώνης ασφαλείας και μεταφοράς παιδιών εκτός των ειδικών καθισμάτων προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 2 μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε 6 μήνες των ανωτέρω παραβάσεων (κινητό, παιδικό κάθισμα) ο παραβάτης πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

Στον νέο Κ.Ο.Κ. προβλέπονται και διοικητικά μέτρα (με μηδενικά πρόστιμα), όπως η αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες για περιπτώσεις παραβάσεων όπως συχνή πρόκληση ατυχημάτων και αντικοινωνικής οδηγικής συμπεριφοράς.

Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τη χρήση της ΛΕΑ, καθώς προβλέπεται άμεση αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Σημειώνεται ότι η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιτρέπεται μόνον στα οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Τροχαία) καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Επιτρέπεται η στάση στη ΛΕΑ αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως βλάβη αυτοκινήτου ή εάν σας σταματήσει η Τροχαία.

Τέλος, με τις νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον νέο Κ.Ο.Κ. προβλέπεται παράταση του ορίου ηλικίας των οδηγών σχολικών λεωφορείων από το 65ο έτος στο 67ο έτος.