MINI Together Days: Μια ιστορία, μια οδηγική εμπειρία


Η επίσημη αντιπροσωπεία τής MINI στην Ελλάδα διοργάνωσε την εκδήλωση «MINI Together» για να καταδείξει, να θυμίσει αλλά και να δηλώσει ότι ο σπορ χαρακτήρας των μοντέλων της θα εξακολουθήσει να υπάρχει και στο (ηλεκτροκίνητο) μέλλον.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/10/2021

Το Mini αποτέλεσε την «πεμπτουσία» του αυτοκινήτου. Η ευφυής σύλληψη και δημιουργία του Αλέξανδρου Ισηγόνη ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία της Αυτοκινητοβιομηχανίας, αναμφισβήτητα. Και η σύμπραξη της εταιρείας με τον John Cooper πριν από εξήντα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα ένα ακόμα πιο εμβληματικό όχημα: Το Mini Cooper.

Η MINI βασίστηκε στην ιστορία της, ευτυχώς. Τα σύγχρονα μοντέλα της απηχούν τη μοναδικότητα του μοντέλου, διατηρώντας ακέραιη τη φιλοσοφία νικητή που είχε το αρχετυπικό όχημα, προσθέτοντας τη δική τους σφραγίδα και τον χαρακτήρα τους. Αυτό ισχύει και για τις εκδόσεις John Cooper Works του. 

Το τρίθυρο και πεντάθυρο MINI JCW, το ΜINI Cabrio JCW, τα MINI Countryman JCW και Clubman JCW είναι ό,τι πιο σπορ μπορεί να αποκτήσει κάποιος από τη βρετανική εταιρεία. Οι επιδόσεις και η ξεχωριστή οδική συμπεριφορά τους συνδυάζονται με την πολυτέλεια, τον πλουσιότατο εξοπλισμό για την κατηγορία, προσφέροντας τη χαρά της οδήγησης που τείνει να ξεχαστεί στις ημέρες μας. 

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά, τα οποία αποτελούν το παρόν. Είναι και το MINI Cooper SE, η αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του μοντέλου, η οποία άνοιξε τον δρόμο προς τη νέα εποχή. Με το κλασικό του σχήμα αλλά τη σύγχρονη αντίληψη και τεχνολογία, η ηλεκτρική εκδοχή του διατηρεί τα χαρακτηριστικά του και διατρανώνει την αντίληψη ότι η ιστορία που ξεκίνησε το 1961 θα συνεχίζεται και στις επόμενες δεκαετίες. 

«MINI Together Days»

Η ελληνική αντιπροσωπεία της MINI, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της σχολής ασφαλούς οδήγησης «Driving Academy», διοργάνωσε μια εκδήλωση ώστε να μπορούν οι προσκεκλημένοι σε αυτή να διαπιστώσουν τις δυνατότητες των αυτοκινήτων που φέρουν την ονομασία «John Cooper Works».

Στην ασφάλεια που προσφέρει ο χώρος των εγκαταστάσεων της σχολής και η τήρηση όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων αναφορικά με τις τυποποιημένες αποστάσεις για την οριοθέτηση των διαδρομών για τις δοκιμασίες, τα αυτοκίνητα της MINI έδειξαν την πραγματική εικόνα των δυναμικών χαρακτηριστικών τους.

Είτε με το MINI John Cooper Works με τον δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 231 PS, είτε με το MINI Countryman JCW των 306 PS, η εμπειρία είναι πολύ καλή και ως οδηγός έχεις τη δυνατότητα να διερευνήσεις τις δυνατότητες των οχημάτων αλλά (κυρίως) το δικό σου όριο ως οδηγός. 

Όλες οι εκδόσεις του βρετανικού μοντέλου αποδεικνύουν τη δυνατότητά τους να αλλάζουν άμεσα την κατεύθυνσή τους, να πληροφορούν σημαντικά τον οδηγό και να επιταχύνουν πολύ γρήγορα τόσο από στάση όσο και εν κινήσει. Ποιο ήταν το πιο γρήγορο στις δοκιμασίες που είχαν ορίσει τα πεπειραμένα στελέχη της σχολής; Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο!

Η ικανότητα του ηλεκτροκινητήρα να επιταχύνει το όχημα σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι ένας θερμικός και η ευελιξία του αυτοκινήτου έκαναν όλους όσοι το οδήγησαν να είναι σε θέση να σημειώνουν ταχύτερους χρόνους στη διαδικασία του σλάλομ και της αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες εκδόσεις του MINI.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης «MINI Together Days» περιλαμβανόταν και οδήγηση στον δρόμο, με τη διαδοχική εναλλαγή των εκδόσεων του μοντέλου. Ο «κοινός παρονομαστής» που αποκομίζεις είναι η πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά τους και η σφιχτή αίσθηση που εκ κατασκευής διαθέτουν τα οχήματα της MINI. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους εντοπίζονται και απορρέουν λόγω της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

Την τελευταία εικοσαετία, η MINI (ως μέλος του Ομίλου BMW) έχει καταφέρει να επανέλθει με εντυπωσιακό και πειστικό τρόπο στο προσκήνιο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατάφερε να δημιουργήσει οχήματα αντιπροσωπευτικά της ιστορίας που είχε δημιουργήσει η εταιρεία κυρίως στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και βρει μια ισορροπία μεταξύ της σπορ εικόνας της και αυτής του lifestyle.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η MINI πρόκειται να διαθέτει αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα από το 2030 και έπειτα. Αν κρίνουμε από το Cooper SE, το πρώτο αυτής της τεχνολογίας που και διαθέτει στην γκάμα της, δεν αλλάζει η φιλοσοφία κατασκευής της. Κι αυτό είναι πολύ καλό, καθώς η νέα γενιά θα έχει τη δυνατότητα να βιώνει τη χαρά της οδήγησης με ένα μοντέλο το οποίο θα εξακολουθεί να προκαλεί έντονα συναισθήματα.