Morgan Plus Four: Το πρώτο τετρακύλινδρο turbo στην ιστορία της (video)


Η βρετανική Morgan βάζει αρκετό νερό στο παραδοσιακό κρασί της φέρνοντας έναν τετρακύλινδρο turbo κινητήρα για πρώτη φορά σε αυτοκίνητό της. 

  • KEIMENO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/3/2020

Το ανανεωμένο Morgan με την ονομασία Plus Four με το εντελώς νέο πλαίσιο από αλουμίνιο (σε αντίθεση με το πατροπαράδοτο ατσάλι του Plus4) αποκτά μία νέα εισαγωγική έκδοση, με κινητήρα turbo 4 κυλίνδρων.

Παρά το ότι δείχνει σχεδόν ίδιο με το προηγούμενο, η Morgan υποστηρίζει ότι είναι κατά 97% καινούργιο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μία εταιρία με την εμμονή στο παρελθόν όπως η Morgan.

To Plus Four έχει εξελιχθεί μαζί με το Plus Six τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, με το αλουμίνιο να παρέχει μία πιο άκαμπτη βάση για τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Παρ' όλα αυτά παραμένει χειροποίητη σε μεγάλο βαθμό κυρίως σε ότι αφορά το αμάξωμα και την συναρμολόγησή της.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας προέρχεται από την BMW και είναι ο 2λιτρος τετρακύλινδρος TwinPower που χάρη στο turbo φθάνει στα 225 άλογα και τα 400 Nm ροπής. Χάρη και στο μικρό του βάρος των μόλις 1.009 κιλών, οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με το 0-100 km/h να έρχεται σε 4,8 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 240 km/h.

H μετάδοση της κίνησης γίνεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για μηχανικό έξι σχέσεων. Η Morgan υποστηρίζει ότι έχει κάνει ειδικές ρυθμίσεις στον κινητήρα για καλύτερη απόκριση, ενώ έχει και μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% σε σχέση με το παλαιότερο Morgan στα 159 g/km.

H τιμή του στην Αγγλία είναι κοντά στα 75.000 ευρώ και οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τα μέσα της χρονιάς.