Μοτοσικλετο-ποδήλατα: Η νέα μόδα της εποχής


Τα όρια μεταξύ μοτοσικλέτας και ποδηλάτων γίνονται πλέον ακόμα πιο δυσδιάκριτα με την έλευση της ηλεκτροκίνησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/12/2019

Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ξένες πόλεις θα έχουν διαπιστώσει ότι εκτός από τα κλασικά ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν παντού και με όποιο τρόπο, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία έχουν πολύ δύναμη και αρκετό γκάζι.

Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα "αθώα" ποδήλατα είναι εξίσου γρήγορα με τις μοτοσικλέτες, οπότε και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα τόσο του νομοθέτη όσο και των αρχών για τον έλεγχο αυτής της νέας τάσης. Οι ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν αυτά τα μοοτοσικλετο-ποδήλατα είναι αρκετά υψηλές και είναι δύσκολο να κινούνται στους ειδικούς ποδηλατόδρομους ενώ είναι σε θέση να δημιουργήσουν και πολλά προβλήματα ασφαλείας.

Παρ' όλα αυτά φαίνεται να είναι ασταμάτητα, καθώς μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε νομικό πλαίσιο, δίνουν μία εναλλακτική λύση για την κίνηση μέσα στις πόλεις. Τα ηλεκτρικά αυτά "ποδήλατα" μοιάζουν πλέον με μικρές μοτοσικλέτες, και οι δυνατότητές τους είναι αντίστοιχες, καθώς τα όρια μεταξύ των δύο κατηγοριών όλων και γίνονται πιο δυσδιάκριτα.

Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ το όριο της μπαταρίας είναι τα 750 Watt όμως είναι πολύ εύκολο να την αυξήσει κανείς ενώ αντίστοιχες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα μοτέρ. Από την άλλη υπάρχουν εταιρίες που εκμεταλλεύονται ακόμα αυτό το κενό στη νομοθεσία, όπως η Cake που βλέπουμε στην φωτογραφία, η οποία εφοδιάζει το δικό της μοτο-ποδήλατο με μπαταρία των 2,5 kWh και το κοστολογεί γύρω στα 14.000 ευρώ!

Πολλές εταιρίες σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιούνται πλέον σ' αυτόν τον τομέα, άλλες πιο κοντά στον όρο του ποδηλάτου, με ένα απλό ηλεκτρικό μοτέρ για μικρή υποβοήθηση στο πεντάλ και άλλες τραβώντας τα όρια του νόμου και της λογικής στα άκρα.

Ας ελπίσουμε ότι όταν θα αρχίσουν να γίνονται μόδα στην Ελλάδα να υπάρξει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, γιατί με το χάος που επικρατεί στον τρόπο που κινούνται ήδη τα μηχανάκια, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει όταν έρθουν στην χώρα μας και τα μοτοσικλετο-ποδήλατα.