Μπαίνει τέλος στην “καρμανιόλα” Πάτρα-Πύργος – Ξεκινούν τα έργα του νέου αυτοκινητόδρομου (video)


Ένα από τους πιο αιματοβαμμένους δρόμους ολοκληρώνει τον κύκλο του και ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του σε έναν σύγχρονο οδικό άξονα. Πόσους σταθμούς διοδίων θα έχει και ποιο θα είναι το κόστος διέλευσης;

  • 31/3/2022

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ελλάδα, αυτός που ενώνει την Πάτρα με τον Πύργο, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί θα έχει μήκος 74.8 km και τα έργα εγκαινιάζονται σήμερα υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως έχει γίνει γνωστό το έργο θα είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά κομμάτια όπου το καθένα θα κατασκευαστεί από διαφορετική εταιρεία.

Οι τρεις εταιρείες είναι η ΑΚΤΩΡ με 36%, η ΑΒΑΞ με το ίδιο ποσοστό και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 28%. Τα τμήματα που θα αναλάβει καθεμιά είναι τα εξής:

  • Μιντιλόγλι- Καραίικα (0-21 km): Θα κατασκευαστεί από την ΑΒΑΞ.
  • Καραίικα- Γαστούνη (22-54 km): Θα κατασκευαστεί από την ΑΚΤΩΡ
  • Γαστούνη-Πύργος (55-74.8 km): Θα κατασκευαστεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γράφημα του νέου οδικού άξονα (πηγή: Καθημερινή)
Γράφημα του νέου οδικού άξονα (πηγή: Καθημερινή)

Πιο δύσκολο από τα τρία είναι το πρώτο και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς αφού τα έργα αφορούν την διαπλάτυνση του υπάρχοντα οδικού άξονα και θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και σε ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου που ενώνει την Κόρινθο με την Πάτρα και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους οδηγούς.

Η ταχύτητα μελέτης έχει οριστεί στα 120 km/h ενώ το έργο θα αποτελείται από 8 ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις. Η ομαλή διέλευση των οχημάτων στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας (συν τη ΛΕΑ) θα συντονίζεται από το Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης με την υποστήριξη σταθμού της Αστυνομίας.

Οι δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων θα βρίσκονται στο 8o χιλιόμετρο (ανάμεσα στους κόμβους ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαΐας) και στο 67ο χιλιόμετρο (ανάμεσα στους κόμβους Αμαλιάδας και Πύργου) ενώ θα πλαισιωθούν από δύο πλευρικούς. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα υπάρχουν δύο Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο 21ο και στο 72ο χιλιόμετρο.

Το αντίτιμο των διοδίων θα είναι αντίστοιχο με αυτό των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων της Ελλάδας, δηλαδή 0.062€ ανά χιλιόμετρο. Η διάρκεια της παραχώρησης του έργου είναι τα 23 χρόνια ή ληξη στα τέλη του 2044.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των τμημάτων έχει γνωστοποιηθεί ότι το Πύργος-Κάτω Αχαΐα θα κατασκευαστεί μέσα σε 3 χρόνια ενώ το υπόλοιπο κομμάτι αναμένεται να τελειώσει μέσα σε 40 μήνες από την έναρξη του έργου.

Δείτε το video από τα εγκαίνια των έργων...